Beduidend meer horecazaken sluiten zelf deuren "uit vrees voor witte kassa"

PHOTO_NEWS
Het aantal horecazaken in Vlaanderen dat spontaan de deuren sluit, is sinds begin dit jaar met 13 procent gestegen. "Het gevolg van de invoering van de witte kassa", zegt voorzitter Filip Vanheusden van Horeca Vlaanderen.

De cijfers over het aantal spontane stopzettingen komen van het handelsinformatie­bureau Graydon. Dat vergeleek de aantallen van begin dit jaar tot eind oktober, met de cijfers in dezelfde periode vorig jaar. Bij de restaurants in Vlaanderen is er een stijging met 15 procent. In Wallonië wordt een ­stijging met 22 procent genoteerd voor alle horecazaken ­samen.

Volgens Horeca Vlaanderen ligt de stijging van het aantal horecazaken dat vrijwillig de deuren sluit "omwille van de invoering van de witte kassa", zelfs nog hoger.

In de kranten was er sprake van een stijging met 13 procent tijdens de eerste tien maanden van dit jaar in Vlaanderen, tegenover dezelfde periode vorig jaar. Volgens de horecafederatie zijn de cijfers van september en oktober echter nog niet volledig. Als je die buiten beschouwing laat, en dus de periode tot eind augustus in rekening brengt, waren er in Vlaanderen 1.908 spontane stopzettingen, of een kwart meer dan in dezelfde periode in 2014. In Wallonië werd er zelfs een stijging van 35 procent genoteerd, in Brussel gaat het om 13 procent.

"In de laatste vier maanden van het jaar zal dit percentage enkel nog oplopen", stelt Horeca Vlaanderen. "En wij vrezen dat de cijfers nog zullen stijgen als de witte kassa vanaf volgend jaar daadwerkelijk wordt ingevoerd", aldus Vanheusden.

PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS
BELGA