Bange Tui-klanten moeten betalen voor omboeking, ook na laatste vliegtuigcrash

Illustratiebeeld (geen Boeing 737 Max 8).
REUTERS Illustratiebeeld (geen Boeing 737 Max 8).
Klanten van reisorganisatie Tui die niet willen reizen met een Boeing 737 Max 8-vliegtuig, kunnen enkel tegen betaling omboeken. Volgens Tui-woordvoerder Piet Demeyere komen er "heel weinig" reacties van ongeruste klanten. Tui gebruikt vier Max 8-toestellen in België.

Na de tweede crash met een Boeing 737 Max 8-toestel op korte tijd houden China, Indonesië en Ethiopië toestellen van dat type aan de grond. In Europa is Tui met vijftien toestellen een belangrijke afnemer. 

Aanvankelijk zag de touroperator geen enkel probleem om verder te vliegen, maar nu is er toch een interne evaluatie aan de gang.

In afwachting van het resultaat daarvan, blijft Tui zijn Boeing-vliegtuigen wel gebruiken. Er zijn dan ook nooit problemen mee geweest, zegt Demeyere. Klanten die toch niet meer in een 737 Max 8 willen stappen, kunnen enkel annuleren of omboeken aan de gebruikelijke voorwaarden. Dat betekent dat ze extra kosten moeten betalen. 

Ook andere Europese maatschappijen die vliegen met hetzelfde toestel, volgen dat beleid. Uit Twitter-berichten van Icelandair en Norwegian blijkt dat ook zij geen bijzondere regeling aanbieden aan passagiers die niet willen vliegen. Beide maatschappijen zeggen wel de zaak van nabij op te volgen.
37 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronny Biesen

  Geld is de enige reden waarom deze toestellen nog vliegen. Geld en winst. Hopelijk gebeurt er niets meer met dit toestel. Maar extra geld vragen omdat de passagiers niet met een onveilig toestel willen vliegen en liever omboeken is een pure schande.

 • Patrick Peeters

  Ik vind het straf dat ze hun toestellen niet aan de grond houden tot nader onderzoek. Getuigt van weinig of geen verantwoordelijkheidszin! Een schande!

 • JAN krommentak

  Vreemd dat men op tv een zegt dat er totaal geen probleem is en dat men op vtm gewag maakt van een verklaring van een stewardess die stelt dat er zich al meerdere problemen voordeden met dit vliegtuig ?

 • Jan Baroen

  Zolang er geen internationale beslissing of een nationale regeringsbeslissing is, is iedere maatschappij vrij om te beslissen met welk vliegtuig ze vliegen en iedere passagier vrij te kiezen om al dan niet mee te gaan.

 • Laura VanOoh

  TUI heeft wel degelijk andere type toestellen. Alle toestellen van TUI worden steeds van nauw opgevolgd. Dat alle azijnpissers dan met een ander reizen, want daar zijn nooit problemen zeker? Mensen die misselijk worden op Brussels Airlines vluchten? Al vergeten?