Axa, Belgacom en KBC gaan 50-plussers uitwisselen

BELGA
Vijftigplussers via tijdelijke projecten hun ervaring en vaardigheden laten inzetten bij andere werkgevers en hen zo gemotiveerd aan de slag houden tot hun pensioen. Dat is het opzet van het project Experience@Work waar Axa, Belgacom en KBC samen hun schouders hebben onder gezet.

De betrokken partijen spreken over een "win-winoplossing" waar niet alleen werknemers en ondernemingen baat hij hebben, maar bij uitbreiding de hele samenleving. Het initiatief kan echter alleen slagen als voldoende andere bedrijven mee op de boot springen.

Het project past binnen de maatschappelijke noodzaak dat mensen langer aan het werk blijven. Tegelijk willen steeds meer ondernemingen de ervaring en competenties die oudere werknemers hebben opgebouwd, niet zomaar laten verdwijnen. Via het platform van het Multi Company Mobility Center, of (MC)², willen Axa, Belgacom en KBC hun medewerkers ouder dan 50 op vrijwillige basis de kans geven om "met goesting" tot aan hun pensioen actief te blijven. Die gaan voor tijdelijke projecten aan de slag bij verschillende werkgevers, met behoud van het contract bij hun oorspronkelijke werkgever.

Een dergelijke uitwisseling van ervaren werknemers kan echter alleen de wind in de zeilen hebben als voldoende bedrijven mee in het project stappen. De deelnemende partijen staken woensdag dan ook de hand uit naar alle grote en kleine ondernemingen. Bovendien zijn er nog aanpassingen nodig aan de wetgeving om de werkgeversgroepering efficiënt te laten werken. Zo kan Belgacom, een autonoom overheidsbedrijf, momenteel nog geen medewerkers aan de slag laten gaan bij privébedrijven. De volgende federale regering wordt gevraagd werk te maken van een sluitende regeling voor de externe mobiliteit van medewerkers.

BELGA
BELGA