Autoverzekering te vaak geweigerd aan jonge bestuurders

UNKNOWN

Jongeren die een autoverzekering willen afsluiten worden zeer vaak geweigerd. En als hen dan toch een contract wordt aangeboden, is dat dikwijls erg duur tot onbetaalbaar. Dat blijkt uit een onderzoek van Budget & Recht, het juridische tijdschrift van Test-Aankoop.
 
Onderzoekers van Test-Aankoop bekeken voor deze studie twee situaties. Ze vroegen enerzijds naar de voorwaarden voor een 18-jarig meisje zonder rijervaring en anderzijds naar die voor een 22-jarige vrouw met 18 maanden rijervaring. In totaal werden er 180 agentschappen van verzekeringsmaatschappijen in heel België bezocht.
 
Inschikkelijk
De 18-jarige jongere werd tijdens het onderzoek in bijna de helft van de gevallen geweigerd. De bestuurder van 22 jaar botste in een op de drie gevallen op een weigering. Opvallend was wel dat de makelaars zich inschikkelijker opstelden als de klant bereid was nog andere verzekeringscontracten te sluiten.
 
Bovendien zijn de voorgestelde contracten vaak ontzettend duur. De 18-jarige betaalt voor de wettelijke verplichte BA-autoverzekering tot 3.062 euro in Brussel en tot 2.034 euro in Gent. De 22-jarige betaalt tot 1.942 euro in Brussel en tot 1.336 euro in Gent.
 
Buurlanden
Ter vergelijking: de zogenaamde "mutuelles" in Frankrijk bieden beduidend lage tarieven aan voor jonge autobestuurders. En ook in Nederland is het aanzienlijk goedkoper, zo stelt Test-Aankoop, dat wel benadrukt dat de polissen niet zomaar vergeleken kunnen worden.
 
Voor Test-Aankoop is het onaanvaardbaar dat de verzekerde het slachtoffer is van factoren waar hij geen vat op heeft, zoals zijn jonge leeftijd. (belga/sps)