Autolening aan 0 procent rente: let op de valkuilen

Uw autoverdeler kent u maar een lening van 0% toe wanneer hij zelf voldoende marge inbouwde op de verkoop van de wagen.
pexels Uw autoverdeler kent u maar een lening van 0% toe wanneer hij zelf voldoende marge inbouwde op de verkoop van de wagen.
Tijdens het Autosalon (van 19 tot 27 januari in Brussels Expo) regent het lucratieve deals op autoleningen en -verzekeringen. Maar is een rentetarief van 0 % bij een autolening wel betrouwbaar? Komt u daarmee echt zo voordelig uit? En bieden de dealers wel altijd de beste deals?

Een auto kopen neemt een flinke hap uit uw budget. Veel mensen kiezen dan ook voor een autolening. Die regelt u via uw financiële instelling of rechtstreeks via de autodealer - die laatste werken op hun beurt meestal ook wel met een erkende kredietinstelling.

Tip: Vergelijk hier de interessantste tarieven voor autoleningen.

Valkuil 1: De extra’s vallen weg

Het valt altijd op wanneer het Autosalon is: autodealers pakken vaak uit met gunstigere voorwaarden. Volkswagen afficheert momenteel bijvoorbeeld een JKP van 0% (het JKP drukt uit hoeveel kosten jaarlijks aan een lening verbonden zijn. Het omvat bij de meeste banken niets meer of minder dan de aangerekende intrestvoet, nvdr). Onthoud hier vooral: gratis bestaat eigenlijk niet, ook niet in autoland. Uw autoverdeler kent een lening van 0% enkel toe wanneer hij zelf voldoende marge inbouwde op de verkoop van de wagen. Er wordt dan waarschijnlijk beknibbeld op aankoopkorting, bijkomende uitrusting of de overnameprijs van uw vorige auto. En dat terwijl de optelsom van die zaken het voordeel van uw ‘gratis’ lening gemakkelijk kunnen overtreffen.

Valkuil 2: De looptijd verkort

Verder is het vaak de regel dat rentetarieven van 0% over kortere termijn lopen, een groter voorschot en een hoger restbedrag implicerend. Bijvoorbeeld: u liet uw oog vallen op een nieuwe wagen van 25.000 euro? Dan zijn een voorschot van 4.000 euro en een restbedrag van 12.000 euro geen uitzondering. Het restbedrag moet u dan bijvoorbeeld na 36 maanden op tafel leggen. 

Valkuil 3: Lokmiddel voor de bank

Het is logisch dat de winstmarge van de commerciële bank beperkt is bij zo’n laag rentetarief. De verzekeringsagent gebruikt de autolening daarom vaak als een middel om u naar de bank te lokken, in de hoop dat u daar ook beleggingen of een schuldsaldoverzekering neemt. 

Controleer zelf

Zoals bij alle financiële transacties, vergelijkt u best altijd zelf. Vraag dus de juiste condities op bij de autodealer, bij de banken en doe vervolgens online een vergelijkende test. 

Tip: Ook een autoverzekering nodig? Vergelijk hier autoverzekeringen per kilometer.

Lees ook:

Bijna Autosalon: strijd om autofinanciering barst weer los

Zo vindt u de voordeligste autoverzekering

Lenen of leasen voor een auto? Dit is het voordeligste

Bronspaargids.be.




21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Deraad.

  Je niet laten vangen aan het opdringen van verzekeringen zoals de kbc doet . Vaak verplichten ze de mensen om ook brand en familiale verzekeringen erbij te nemen

 • Wesley Schreyen

  Je moet uitkijken maar er zijn wel merken die inderdaad een 0%-afbetaling bieden zonder kleine lettertjes. Ik kocht zo een Skoda en mijn pa een Citroën. Ik nee wel altijd een omnium tot hij betaald/de mijne is.

 • ETIENNE BOECKX

  Het is eigenlijk simpel de autoconstructeurs weten dat je voor het goedkoopste wil gaan zij gaan dan ook bepalen bij wie jij zal lenen omdat zij bij de banken overeenkomsten hebben gemaakt ! Er is maar één zaak gratis en dat is uw spaargeld 0.01 %

 • Patrick De pauw

  Ik kocht een Audi en als ik vroeg uit nieuwsgierigheid voor een lening was het duurder dan in mijn bank 1,69%dus dikke zever van 0% oplichters allemaal

 • Erwin Moortgat

  in 2011 een citroën gekocht en de lening bij PSA genomen. Opties en voordelen en overname zoals andere klanten en het bedrag van het resterende te betalen gedeelte is ook wat ik heb terugbetaald geen eurocent meer of minder