Autokeuring te traag, te duur en slecht voor de motor

De Vlaamse autokeuring is tot dubbel zo duur als in onze buurlanden. De wachtrijen zijn ook een stuk langer en de roettest kan zelfs slecht zijn voor je motor. Dat blijkt uit een opmerkelijke studie van VAB.

De automobielclub vraagt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) om dringend structureel bij te sturen. "De keuring in ons land kan een stuk beter", zegt Maarten Matienko, woordvoerder van VAB. "Zo hebben we in de eerste plaats nood aan méér stations. In het hele land tellen we er nu amper 77. Zij moeten elk gemiddeld 47.000 wagens keuren. Gevolg: bijna de helft van de Vlamingen schuift minstens 20 minuten tot iets meer dan één uur aan. Dat is véél te lang."

"In Nederland, Frankrijk en Duitsland zijn er verhoudingsgewijs een pak meer centra. Je moet daar veel minder lang aanschuiven. Ze zijn bovendien open op zaterdag." De stations in onze buurlanden zijn trouwens tot de helft goedkoper. Uit de vergelijkende test blijkt tot slot nog dat onze voertuigen wel goed worden gecontroleerd.

"Al doet de roettest bij dieselwagens ons huiveren. Zo moeten onze centra de roetfilter controleren door middel van plankgas te geven. Zo hoog in toerental gaan, is niet alleen onrealistisch, het verhoogt ook het risico op motorschade. In onze buurlanden moeten controleurs zachter het gaspedaal indrukken of meten ze door een computer aan te sluiten op de wagen."

LEES MEER IN HET LAATSTE NIEUWS, OOK VERKRIJGBAAR IN DIGITALE VERSIE