Australische fabrikant vecht tegen Amerikaanse gigant om UGGs te mogen verkopen

Eddie Oygur toont fier zijn UGGs.
Facebook Eddie Oygur toont fier zijn UGGs.
Al 25 jaar maakt en verkoopt het familiebedrijf van Eddie Oygur de wereldbekende UGG-laarzen in Sydney. UGGs zijn een typisch Australisch product, maar de Amerikaanse firma Deckers heeft de rechten verworven om als enige de naam 'UGG Australia' te mogen gebruiken in de VS, China en Europa. Het spande een proces aan tegen fabrikant Australian Leather Pty Ltd. om die van de markt weg te vegen.

Down Under is er heel wat heisa rond het proces. Mogelijks stevenen we af op de bizarre situatie dat nog enkel de schaapswollen laarsjes die in China gemaakt worden door een Amerikaans bedrijf mogen verkocht worden als UGGs in de VS, Europa en China.

Want als de Amerikaanse rechter Deckers gelijk geeft, dan mag Oygur, die voor Australian Leather zo'n 50.000 paar UGG-botten van Australische schaapswol per jaar maakt, zijn laarzen niet langer als UGGS verkopen in de rest van de wereld. Bovendien moet hij dan mogelijks ook schadevergoedingen betalen en vloeit er geld van Australian Leather naar het Amerikaanse Deckers.

Dat beroert ook de politiek. De Australische senator Nick Xenophon is zelfs een online petitie gestart om de iconische UGG-laarzen te beschermen. "Het is een puur Australisch product", zegt hij. "Dat werd net als de naam ervan hier bij ons uitgevonden. UGGs maken niet enkel deel uit van onze cultuur, ze creëren ook jobs en zorgen voor inkomsten uit export."

thinkstock
Eddie Oygur en senator Nick Xenophon.
Facebook Eddie Oygur en senator Nick Xenophon.
Senator Nick Xenophon is een online petitie gestart.
kos Senator Nick Xenophon is een online petitie gestart.