Artsen met eigen tarieven rekenen flink door

Een dokter met een spuit in zijn hand.
getty Een dokter met een spuit in zijn hand.
Wie naar de huisarts, tandarts of specialist gaat, betaalt vaak meer dan vroeger. Meer artsen werken met eigen tarieven, en in een jaar tijd stegen de ereloonsupplementen in privépraktijken met 15% tot 290 miljoen euro, berekende de Socialistische Mutualiteit.

Een arts die niet tegen de vastgelegde tarieven werkt, mag in een privépraktijk vragen wat hij wil. Inmiddels betaalt een patiënt bij zo'n specialist al bijna de helft van de factuur uit eigen zak - gemiddeld 22,5 euro. Vooral oogartsen, dermatologen, gynaecologen en plastisch chirurgen staan erom bekend dikwijls eigen tarieven te hanteren. Een consultatie bij een specialist die niet tegen de afgesproken tarieven werkt, kost al snel 13,80 euro meer dan het terugbetaalde deel. Een tandarts vraagt een gemiddelde toeslag van 28,80 euro, een kinesitherapeut 29,60 euro. Bij huisartsen ging het om 6 euro, met uitschieters tot 11 euro.

In bepaalde regio's is het moeilijk om een arts te vinden die de conventietarieven wél nog volgt. Driekwart van de oogartsen in Limburg en in het Waasland werkt met eigen tarieven, net als de helft van de tandartsen in de provincie Antwerpen.

Wil een patiënt in die streken naar een dokter zonder bijkomende kosten, dan is de wachtrij dikwijls lang. Om de supplementen af te bouwen, vraagt de Socialistische Mutualiteit om opnieuw te investeren in de wettelijke ziekteverzekering. (DM)
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jef Lois

  Een neurochirurg rekening 35 euro krijgt 12 euro terug, orthopeed 45 krijgt 13 euro terug, neuroloog 75 euro krijgt iets in de 30 terug en dat kan hier allemaal. 70neuro om een heel klein gaatje te herstellen 15 min werk bij tandarts waar gaat dat stoppen.

 • luc verriest

  De sociale zekerheid wordt langs alle kanten ongegeneerd gepluimd en uitgezogen, en de politici staan erbij en kijken ernaar. Het profitariaat heeft vele kanten en kleuren.

 • patrick morel

  Onze ooit zo geroemde sociale zekerheid stuikt als een kaartenhuisje ineen. Typisch Belgisch, meer en meer betalen om minder en minder te krijgen.

 • Eddy Verfaille

  Ik vind dat schandalig dat is toch zwart geld voor dokters. Terwijl wij als gewoon werkmensen alles tot de laatste cent moeten aangeven.

 • Jan Hendrickx

  Mijn schoonmoeder maakte afspraak bij een specialist en die zij :ok breng 250 € mee ! Voor een onderzoek van 15 min aub