Aldi stopt verkoop van iconische wit-blauwe plastic zak

iStock
De bekende plastic draagtas met zijn blauwe strepen en een witte achtergrond van Aldi is binnenkort niet langer te koop. De supermarktketen haalt de tas in de eerste helft van 2019 uit de rekken en zal een milieuvriendelijker alternatief aanbieden. Dat schrijft ‘Het Nieuwsblad’ vandaag.

Afgelopen zomer kondigde Aldi al aan dat de plastic zak met blauwe strepen en witte achtergrond uit het straatbeeld zou verdwijnen. Vandaag raakte bekend dat die maatregel in de eerste helft van 2019 wordt ingevoerd in België, Nederland en Duitsland.

De plastic zak wordt dan vervangen door herbruikbare draagtassen. Zo wil Aldi haar steentje bijdragen aan het milieu. De supermarktketen overweegt ook andere duurzame alternatieven, zoals plooiboxen en jute draagzakken. 

Kunstwerk

In een persbericht noemt Aldi het een afscheid van “een van de populairste accessoires van de West-Europese man en vrouw.”

Slechts weinigen weten het, maar de Aldi-zak is eigenlijk een abstract kunstwerk. De Duitse kunstenaar en docent aan de academie van München, Günter Fruhtrunk, schilderde in 1972 het strepenpatroon. De plastic draagtassen werden op basis van zijn schilderij geproduceerd. 

Plastic borden

“De tas was het symbool van Aldi, met een status van cultobject. Nu wordt het een collector’s item”, zegt Hans De Bremme, Business Unit Director Corporate Responsibility bij Aldi. “Duurzame draagtassen zijn maar één van de vele inspanningen van Aldi in de strijd tegen zwervuil”, aldus De Bremme. Zo worden er geen plastic borden of bestek meer verkocht, en bekijkt de keten hoe het verpakkingen duurzamer kan maken. 
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • gustaaf Van Bever

  De herbruikbare tassen zijn al in verkoop in Aldi, erg mooi en degelijk . Verschillende kleuren..

 • Ronny Cuypers

  Zo kan je alles kunst en iconisch noemen natuurlijk. Ik heb in ieder geval zo'n kunstwerk niet in huis. Er liggen altijd herbruikbare tasjes in mijn auto. waarom zou ik dan een kunstwerk kopen?

 • Bruno Cornelis

  Er is NIETS mis met plastic zakken of rietjes of wattenstaafjes, wel met mensen die nalaten dat ze na gebruik in de juiste afvalstroom terecht komen.

 • Ludo Baeyens

  Onzin. Alles wat je koopt is in folie en plastic schaaltjes en potjes. Maar dat ene zakje dat mag dan niet meer. Dat is net het gemak voor de klant. De grote bedrijven mogen lustig plastic blijven verpakken.