Albert Heijn test winkel zonder kassa: boodschappen automatisch afgerekend

In de testwinkel houden sensoren en camera's bij wie wat uit welk schap pakt.
REUTERS In de testwinkel houden sensoren en camera's bij wie wat uit welk schap pakt.
Albert Heijn voert in Nederland een nieuwe test uit met een ‘kassaloze’ winkel. Sensoren en camera's houden bij wie wat uit welk schap pakt. Bij het verlaten van de winkel worden de boodschappen automatisch afgerekend. In de komende maanden mogen de medewerkers het uitproberen, één voor één. Als dat goed gaat, wordt het systeem verder op de proef gesteld.

“In de winkel is het net of je thuis iets uit de koelkast pakt”, zei Albert Heijn bij de presentatie. Er is geen kassa en producten hoeven niet meer gescand. Mensen openen de poortjes van de winkel door hun betaalpas te scannen. Bij de uitgang komt het totaalbedrag op een scherm te staan. Albert Heijn benadrukt dat het systeem geen gezichtsherkenning gebruikt, de camera's registreren alleen gedaanten en bewegingen.

Mensen openen de poortjes van de winkel door hun betaalpas te scannen. Bij de uitgang komt het totaalbedrag op een scherm te staan

Albert Heijn had vorig jaar al een paar proefwinkels in Amsterdam kassaloos gemaakt. Gebruikers betaalden door met een speciale pas kaartjes bij de schappen aan te tikken. In de nieuwe experimentele winkel, nabij het hoofdkantoor in Zaandam, hoeft zelfs dat niet meer.

Mobiele winkel

De proefwinkel is 14 vierkante meter groot. Als de test in Zaandam klaar is, wordt de winkel waarschijnlijk op een andere plek neergezet, maar Albert Heijn wil nog niet zeggen waar. Volgens Albert Heijn kan zo'n winkel op den duur op elke plek worden geplaatst waar tijdelijk een minisupermarkt nodig is, zoals kantoren en nieuwbouwwijken. “Klanten willen op elke plek aan hun producten kunnen komen. Deze winkel is zo klein dat hij op een vrachtwagen kan worden geplaatst en zo kan worden verplaatst. We zien dat daar een kans ligt”, zegt projectleider Jasper Hoogers van Albert Heijn.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Freddy De Vos

  Wat is er mis met het zelfscansysteem ? Bestaat al meer dan 5 jaar in Engeland en werkt perfect!

 • Emi De graeve

  ik doe daar bewust niet aan mee. Ik ben pro tewerkstelling en pro sociaal kontakt

 • Gino Denil

  Alles evolueert. Dit is nog maar een tussenstap. Het volgende is de winkel zonder geld. Je stapt binnen met geld op je rekening. En vervolgens stap je buiten zonder geld op je rekening.

 • Dian Jans

  De toekomst , over een paar jaar zijn er geen cassiersters meer, en dan denk je tenminste na wat je neemt. Gedaan met vlees in de rekken te vinden en fruit tussen het vlees, ik zou zeggen laat maar komen, liefst zo snel mogelijk. Weg met de zure kassiersters .

 • Luc Deville

  Voor wanneer bedrijven zonder economen? Denken alles te weten, brengen in het beste geval niets op en nemen 0,0 verantwoordelijkheid. Dat ze er niet zijn zou men enkel merken door veel meer kantoorruimte en hogere winsten