Al 114 klachten over winkeliers die toeslag Bancontact blijven aanrekenen

BELGA
De Economische Inspectie heeft al 114 klachten ontvangen over winkeliers die toch nog een toeslag blijven aanrekenen voor elektronische betalingen. Dat meldt 'De inspecteur' op Radio 2 vanochtend. Sinds 9 augustus mogen handelaars geen extra kosten meer aanrekenen voor het gebruik van bankkaarten.

Minister voor Consumentenzaken Kris Peeters zegt te begrijpen dat niet elke handelaar meteen op de hoogte is en heeft zijn administratie daarom de opdracht gegeven om de sector zo veel mogelijk te sensibiliseren. "De volgende maanden zullen er echter ook controles komen", aldus Peeters. "De boetes kunnen oplopen van 2.000 tot 800.000 euro."

Ook sommige internetbedrijven bezondigen zich nog aan de praktijk. "De wet geldt in heel Europa, dus buitenlandse internetshops kunnen zich niet verschuilen achter een uitzondering", legt Peeters uit. Zo loopt er op dit moment al een onderzoek tegen Takeaway.com. Die site blijft een toeslag van 1 euro aanrekenen voor een bancontactbetaling.

Volgens Peeters is een handelaar niet verplicht om betaalkaarten te aanvaarden. "Alleen cash mag ook, maar als ze een kaart aanvaarden is een toeslag uit den boze", aldus de minister.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christian Alex

  Het is volstrekt onbegrijpelijk dat de staat de megabedrijven bedient dewelke hieraan hopen geld verdienen op de kap van de kleine zelfstandige. Straks is de kleinhandelaar weg en bestaan alleen nog megaketens.

 • Tiziana Troukens

  Ik ben benieuwd naar de webshops van Tom, heb namelijk nog nooit een toeslag betaald vanwege het gebruik van Paypal...

 • Ludovic De Beuckeleer

  is een bron van inkomsten voor de winkelier.

 • Pieter De Becker

  Vooral nachtwinkels waar ze de regel aan hun laars lappen

 • Tom De Bondt

  En wat voor paypal ? Geldt de maatregel daar ook voor, mogen webshops daar ook niet meer voor aanrekenen ? Zou interessant zijn om te weten !