Ga naar de mobiele website
^ Top

Afschaffing gratis stroom is definitief

thinkstock
Het Vlaams parlement heeft vandaag ingestemd met het energiedecreet waarin de afschaffing van de gratis stroom is opgenomen. De maatregel gaat in op 1 januari 2016.

Het gaat om een maatregel uit het regeerakkoord, die een gemiddeld gezin zo'n 80 tot 90 euro per jaar zou kosten. De beslissing komt bovenop de verhoging van de btw op elektriciteit en de energieheffing om de schuldenberg van de groenestroomcertificaten weg te werken, wat zorgt voor een jaarlijkse verhoging met enkele honderden euro's.

De oppositie trok vandaag nog een laatste keer van leer tegen de afschaffing van de gratis kilowattuur voor elk gezin, maar dat haalde weinig uit. "Steeds meer componenten van de energiefactuur worden vast in plaats van variabel, dus worden mensen steeds minder gestimuleerd om te besparen", zei Johan Danen (Groen).

"Hoe kan bij een schaars goed iets dat gratis is, ecologisch zijn", antwoordde energieminister Annemie Turtelboom (Open Vld). "De zogenaamd gratis kilowattuur is bovendien de duurste van allemaal, omdat er geen markteffect speelt. Je moet mij eens uitleggen wat daar sociaal aan is."

Het decreet werd, meerderheid tegen oppositie, goedgekeurd.

BELGAReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


Meld een bug