Advocaat over proces Lernout & Hauspie: "Er valt geen cent te rapen"

Luc Gheysens, advocaat van Jo Lernout.
belga Luc Gheysens, advocaat van Jo Lernout.
"Aan de 15.000 mensen die zich burgerlijke partij willen stellen in het Lernout & Hauspie-proces: bespaar u die moeite, want er valt toch geen cent meer te rapen." Dat zegt Luc Gheysens, advocaat van medeoprichter Jo Lernout. Vandaag start voor het Gentse hof van beroep de afhandeling van de burgerlijke belangen.

"De mensen die in 2010 veroordeeld werden, zijn geenszins in staat om het verloren geld solidair terug te betalen. Wat er aanvankelijk aan financiële middelen was, en dan nog vooral op papier, is in rook opgegaan." Ook de rechtbank treft daarin schuld, aldus Gheysens, want de bank Dexia die geld leende aan L&H en het revisorenkantoor KPMG dat de boeken diende te controleren, werden vrijgesproken.

Gheysens zegt dat zijn cliënt nu "straatarm" is, ook al heeft hij na de val van L&H van alles geprobeerd om weer aan de bak te komen. "Hij is nu 68 en leeft van een minimumpensioentje. Mochten oude bekenden hem niet geregeld nog wat geld toestoppen, dan zou hij niet kunnen overleven."

Vanaf 23 november wordt er gepleit in de zaak, een uitspraak wordt ten vroegste ergens in 2017 verwacht. De eerste zitting van vandaag is alleen een inleidingszitting. Er worden enkel partijen geregistreerd die bijgestaan of vertegenwoordigd worden door een advocaat. Er werden 150 advocaten verwacht, maar er daagde slechts een vijftal op.Video