ACV: "Tax shift naar btw tart ieder gevoel voor rechtvaardigheid"

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt.
PHOTO_NEWS Minister van Financiën Johan Van Overtveldt.
Het ACV is niet te spreken over de plannen van minister van Financiën Johan Van Overtveldt om de lasten te verschuiven naar consumptie. "Zijn verklaring dat een tax shift eerst en vooral een btw-verhoging moet zijn, tart ieder gevoel voor rechtvaardigheid", reageert de vakbond.

Van Overtveldt verklaarde vandaag dat de tax shift, waar de federale regering volgende maand aan begint, de lasten in de eerste plaats moeten verschuiven van arbeid naar consumptie, en dan pas naar milieuvervuiling en vermogen.

"Het gaat niet op om de tax shift in te vullen met een hogere bijdrage van diegenen die nu al het meest bijdragen. Lage en doorsnee inkomens mogen niet getroffen worden door de tax shift. En dat is het geval met btw-verhogingen", reageert ACV. "De voorstellen van minister Van Overtveldt schaden sterk de koopkracht van de lage en doorsnee inkomens."

De vakbond pleit voor een verschuiving van de lasten naar vermogens. "Voor zo een verschuiving van de lasten richting vermogens liggen diverse scenario's voor. De regering moet niet langer aarzelen. Een goed gekozen mix van maatregelen kan voor deze tax shift zorgen."