Acht tips om komaf te maken met slechte financiële beslissingen: besef wat je uitgeeft, niet wat je bespaart

Krista Van Der Niet
Waarom nemen we op financieel gebied telkens weer de verkeerde beslissingen? Wij zochten het uit en verzamelden acht tips om die slechte gewoonte te veranderen. De belangrijkste: besef wat je uitgeeft, niet wat je bespaart.

“We zijn zo slecht in sparen, dat in ons pensioenplan staat dat we beter maar betrekkelijk jong kunnen sterven”, zegt Jeff Kreisler, via Skype, met gespeeld dramatische blik. De Amerikaan is niet alleen professioneel komiek, maar verhuurt zichzelf ook als serieus spreker en schrijver op het gebied van geld. Dit jaar verscheen het boek ‘Geld en gedrag’, dat hij samen met gedragswetenschapper Dan Ariely schreef. Het grappigst aan de manier waarop we met geld omgaan, zegt Kreisler, is dat we haast nooit van onze fouten leren. We trappen in telkens dezelfde valkuilen: we vallen in katzwijm voor de uitverkoop, kopen dezelfde dure merken en houden aan het eind van de maand geen geld over om te sparen.

Je hebt 12% van dit artikel gelezen
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jos Hendrik

    Sparen in Belgie ???????

  • Lies De Vuyst

    3/4 van mijn loon gaat naar rekeningen, het overige 1/4 gaat naar eten. En dat geldt voor een groot deel van de éénverdieners. Sparen, wat is dat?!

  • Noël Dierickx

    De beste methode om te (be)sparen? Dood zijn: dan geeft ge niets meer uit (zelfs niet voor eten, drinken of schoeisel).