Aardgasverbruik in België daalt licht

PHOTO_NEWS
Gasnetbeheerder Fluxys heeft tussen 1 januari en 26 december 2013 180,6 terawattuur (TWh) aardgas vervoerd voor verbruik in België, een daling van 1,3 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt Fluxys.

Meer dan de helft van het vervoerde aardgas (96,2 TWh) ging naar de distributienetbeheerders die het aardgas naar huishoudens en KMO's brengen. Daarbij was er een stijging met 6,4 procent tegenover vorig jaar en dat heeft volgens Fluxys te maken met het aanhoudende winterweer in het begin van 2013.

De gasnetbeheerder liet wel dalingen optekenen van het aardgasvervoer naar de industrie en elektriciteitscentrales. Fluxys vervoerde 42,3 TWh naar industriële afnemers, een daling met 5,9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Er werd ook 11,4 procent minder aardgas vervoerd naar elektriciteitscentrales (42,1 TWh).

Fluxys vervoert ook aardgas door België naar andere eindbestemmingen. Tussen 1 januari en 26 december ging het om 256,1 TWh, een stijging van 11,3 procent tegenover 2012. Een stijging die volgens de gasnetbeheerder deels verklaard wordt doordat ook de buurlanden van België getroffen werden door de winterprik en omdat er buitengewoon grote volumes aardgas vervoerd werden naar het Verenigd Koninkrijk (maart) en Duitsland (mei-juni). De piek in aardgasvervoer naar Duitsland had volgens Fluxys te maken met een groot prijsverschil tussen de gashandelaren in Duitsland en België in die periode. De toename van de aardgasstroom naar het Verenigd Koninkrijk kwam er onder meer omdat enkele Noordzeebronnen door onderhoudswerken tijdelijk niet beschikbaar waren voor de Britse markt.