Aardgasprijzen historisch laag: zo profiteert u er maximaal van

Shutterstock
De gasfactuur voor een huishouden met een doorsnee verbruik bedroeg in juli en augustus volgens energieregulator Creg (Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas) gemiddeld 1.031 euro. Dat is een daling van meer dan honderd euro ten opzichte van juni, waarmee we ook fors onder de prijzen van onze buurlanden duiken. 

Het Verenigd Koninkrijk bezat al lange tijd de koppositie als het over de goedkoopste energieprijzen van de ons omliggende landen ging. Dat veranderde ineens afgelopen zomer. Met een gemiddelde jaarfactuur van 1.031 euro betalen we nu minder dan de Britten, die jaarlijks 1.167 euro betalen.

TipEnergieleveranciers voor aardgas vergelijken? Bekijk hier de beste tarieven

Waarom de lage prijs?

De hogere zonneproductie heeft afgelopen zomer voor een stijgende energievoorraad bij een lagere prijs gezorgd, maar ook in onze buurlanden. De oorzaak van het prijsverschil met Duitsland, Frankrijk, Nederland, Luxemburg en het Verenigd Koninkrijk moeten we dus elders zoeken. 

Onze energieregulatoren ziet er strikt op toe dat de energieleveranciers hun variabele gastarieven afstemmen op de prijsschommelingen op de energiebeurzen. Wanneer de marktprijzen in de zomer dalen, komt dat nadrukkelijk tot uiting op onze aardgasfactuur. België voert bovendien aardgas in vanuit een brede waaier van landen en kanalen. Dat maakt ons minder afhankelijk van de grillen van de energiemarkt. Dat de kloof met Nederland voortdurend vergroot, valt dan weer toe te schrijven aan de hoge heffingen die het land doorvoert. Onze noorderburen willen de eigen gaskraan immers dichtdraaien, na recente aardschokken in de regio Groningen, veroorzaakt door de lokale gaswinning.

Lees ookWaarom energieleveranciers nu al herfstkortingen geven

Hoe haalt u er voordeel uit?

Vooral wie een variabele tariefformule voor aardgas heeft of heel recent een contract met vaste tarifering afsloot, haalt momenteel voordeel uit die lage prijzen. 

De anderen? Die doen er nu waarschijnlijk beter aan om over te stappen van energieleverancier. Veel aanbieders bieden via vergelijkingssites ook nog eens exclusieve kortingen, die een leverancierswissel nog aantrekkelijker maken. Bekijk de extra kortingen op de resultatenpagina van Mijnenergie.be

Een analyse leert ons dat een gezin met een gemiddeld verbruik (23.260 kWh) uit Antwerpen op jaarbasis nu bijvoorbeeld een vast tarief van slechts 833,37 euro betaalt via Essent. Lampiris en Eneco blijven eveneens onder de grens van 900 euro. Aan u om die tarieven eens te vergelijken met wat u op dit moment betaalt. 

Of de prijzen historisch laag blijven, valt moeilijk in te schatten. De kans is zeker niet onbestaande dat de aardgasprijs naar de winter toe gewoon opnieuw stijgt. Reden te meer om nu van de daling te profiteren.

TipVergelijk de goedkoopste prijzen voor gas op Mijnenergie.be en maak vandaag de overstap.

Lees ook:

Op zoek naar een goedkope energieleverancier? Zo vergelijkt u best

Energiefactuur te ingewikkeld? Dit is het enige waar u op moet letten

Deze energieleveranciers bieden momenteel de goedkoopste tarieven

Bronmijnenergie.be.
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marcel Vandamme

  Laat u niet vangen. Het regeerakkoord probeert de gas te "promoten" We kennen hun trucs. Eens voldoende gebruikers...komt de afrekening met nadruk op rekening!

 • Jos Spriet-Dewaele

  De gasprijs is hisorisch laag daar ben je vet mee als er geen gas in de straat ligt en er ook niet komt door de nieuwe wet

 • johan de groote

  Het is een echte schande dat onze beleidsmakers toestaan dat er 'gesjacherd' kan worden met de prijzen van basisbehoeften.

 • lindsy Houtmeyers

  Ik ga voor de staat hun portemonnee niet in de kou zitte kan ik het ni meer betalen dan is het per maand en wij verbruike veel aardgas meer als gemiddeld hebben altijd betaald maar er zijn natuurlijk heeel veeeel mensen die onozele brol verkiezen bove standaard levensstijl en dan is alles duur natuurlijk!!!

 • patrrik versys

  De gasprijs is misschien historisch laag maar op mijn factuur is hij 1/4 duurder geworden, dit is de gasprijs en niet de taksen