Aardappelprijs zakt volledig in elkaar: 1 euro voor 100 kilogram

ANP
De coronacrisis zorgt er voor dat de aardappelprijs volledig in elkaar is gezakt. Aardappelen zijn zo goed als niets meer waard. De prijs voor 100 kilogram is ineengestort naar één euro: historisch laag.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het gaat om de prijs van zogenaamde vrije aardappelen. Dat zijn aardappelen die niet onder contract worden geteeld door de aardappelboer. Ze zijn meestal goed voor een derde van de oogst van de landbouwers, de rest wordt onder contract geteeld.

Frietaardappelen

Normaal zijn vrije aardappelen iets duurder dan contractaardappelen. Voor de coronacrisis gingen ze weg aan ongeveer 20 euro per honderd kilogram. Het was de bedoeling dat die vrije aardappelen rond deze periode op de markt zouden gebracht worden, maar de vraag is als gevolg van de coronacrisis volledig weggevallen. Het gaat immers om frietaardappelen, maar door het verplicht sluiten van de horeca en het wegvallen van de vele zomerfestivals en evenementen zullen veel minder frietjes worden gegeten. 

In de supermarkt liggen aardappelen in de rekken aan 1 à 1,5 euro per kilogram. Dat zijn echter tafelaardappelen, een andere variant dan de vrije aardappelen. 

“Twee keer per week frietjes!”

Landbouworganisaties Algemeen Boerensyndicaat (ABS) en Boerenbond roepen supermarkten en consumenten op lokale producten te kopen en zo de landbouwsector in deze moeilijke tijden te steunen. “We doen een oproep aan de Belgische consumenten die graag hun eigen boeren willen steunen. Ga dus de boer op en koop rechtstreeks aardappelen op de hoeve bij de boer”, roept ABS op. Volgens de landbouworganisatie zijn verscheidene supermarktketens al overgeschakeld naar buitenlandse vroege aardappelen. “Hiermee zijn onze landbouwers echt niet geholpen”.

Romain Cools, hoofd van de aardappeltelersvakbond Belgapom, riep de Belgen eerder al op om hun steentje bij te dragen aan het wegwerken van het aardappeloverschot door nu twee keer per week frietjes te eten, in plaats van één keer. Daarover zal binnenkort een campagne starten met de supermarkten en de organisatie Too Good To Go.

Voedselbanken

De Belgische aardappelverwerkers schenken nu bovendien tot einde mei elke week 25 ton aardappelen aan de voedselbanken. De landbouwers worden vergoed voor hun producten, omdat zij een overeenkomst voor afname hadden met de verwerkers. Die schenken de aardappelen, maar worden door Vlaanderen wel vergoed voor het wassen en verpakken.

Belgapom becijferde eerder al dat naar schatting 1 miljoen ton aardappelen onverkoopbaar zou zijn door de crisis.

Europa?

De Boerenbond rekent ook op Europa en verwacht dat met één stem wordt gesproken, voordat de verschillende lidstaten ieder voor zich maatregelen gaan nemen en de concurrentie nog scherper wordt. “Maar voorlopig blijft het stil in Europa”, stelt de Boerenbond vast. 

Lees ook: Belgische economie met 3,9 procent gekrompen in eerste kwartaal
123 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marco Daro

  In de aardappelautomaat vd lokale boer, 3 euro voor 5 kilo. Da's dus 60 Euro voor 100kg. Wel veel winst hé. Ik wil ze gerust steunen, maar een beetje serieus blijven hé. En ivm de frituren, da's algemeen geweten dat als de aardappelprijs hoog is, de prijs vh pakje friet ook duurder wordt. Bij een lage prijs zoals nu, blijft de prijs gelijk. Als argument gebruiken ze dan de duurder geworden olie, vleeswaren, sauzen enz...Tja, het enige wat goedkoper is zelf frieten bakken. En vaak lekkerder ook.

 • Vaneylen Pierre

  Een drama voor de boeren. Die moeten ALTIJD keihard werken. Ze werken ook met de natuur. Wij kennen nog , God zij dank , geen hongersnood omwille van het corona-virus. Me zou heel anders reageren zou dit nu wel zo zijn . Dan had men ineens geen mondmaskers nodig , doch wel brood(patatten) op de plank!

 • daan aerts

  dan kun je nu eens goedkoop naar het fritkot gaan want daar slagen de prijzen de laatste jaren flink de pan uit. Die krijgen hun prijzen precies ook opgelegd door de overheid.

 • Max Aereinck

  1x per maand frieten is méér dan genoeg

 • GERARD DE PELECIJN

  De prijs gaat niet zakken want u krijgt wat frietjes meer!