Exclusief voor abonnees

Aanvullend pensioen bijeengespaard, maar weg bij werkgever? Dit zijn uw opties

Financieel expert Michaël Van Droogenbroeck
Steven Richardson Financieel expert Michaël Van Droogenbroeck
De groepsverzekering of het aanvullend pensioen is een mooi extralegaal voordeel dat werkgevers aanbieden. Het zorgt voor een stevig appeltje voor de dorst als u met pensioen gaat. Maar wat gebeurt er met dat spaarpotje als u van werkgever verandert of ontslagen wordt? 

De werking van een groepsverzekering is simpel: uw werkgever sluit voor u een polis af en duidt u aan als begunstigde. Uw werkgever stort op vaste basis bijdragen in het spaarpotje, soms aangevuld met bijdragen van de werknemer. Wanneer u vroegtijdig het bedrijf verlaat — vrijwillig of door ontslag —, raakt u gelukkig niet kwijt wat uw werkgever voor u heeft bijeengespaard. U hebt hoe dan ook recht op het opgebouwde kapitaal dat in uw groepsverzekering zit, op voorwaarde dat uw werkgever minstens één jaar bijdragen heeft gestort.

U mag ook zelf beslissen wat er met die spaarpot gebeurt na uw vertrek, met uitzondering van één optie: u kan het aanvullend pensioen dat opgebouwd werd niet laten uitbetalen op het moment dat u bij de werkgever vertrekt. Dat kan pas wanneer u effectief met pensioen gaat en ten vroegste op uw zestigste.

Wat u dan wel met uw spaarpotje kan doen? Er zijn vijf mogelijkheden:

1. Het blijft in het oorspronkelijke pensioenplan

Je hebt 21% van dit artikel gelezen

Lees je graag alle artikels op HLN?

Krijg nu 1 maand onbeperkt en gratis toegang tot alle artikels.

Ik wil toegang
Digitaal abonnement HLNDigitaal abonnement HLN1ste maandgratis

Stop of pauzeer wanneer je wil

 • Onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Iedere week gratis tickets en straffe kortingen26 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • bob jansens

  aan Danny Sterckx, contracten die aflopen op je 60ste mogen pas uit betaald worden wanneer je effectief met pensioen gaat (dank zij regering Di Rupo met Alexander de Croo als mini-ster van pensioenen). Als je toch je geld zou opvragen voor je op pensioen bent, dan worden er zeer zware belastingen op dit geld geheven.

 • Marc Camp

  Advies komt 5 jaar te laat. Via herstructurering ontslagen, moest ik onmiddelijk dat geld van de groep naar een bank storten op een pensioen rekening tegen een veel te late rente. Op dit moment heb ik gezie. Dat dit geld zelfs minder waard wordt en dan zou ik nadien er nog eens 33% op moeten betalen, gangsters, dn ja NVA is medes humdig hieraan!

 • François Vanderstraeten

  Ben in pensioen sins 2012 en heb nog steeds geen pensioen sparen gekregen van Belgacom heb een mail gestuurd en kreeg antwoord dat het dossier was afgesloten.Volgen hun heb in 2012 een bedrag onvangen van 256€ .Ben in dienst van 20/02/1967 en 01/10/2012 in pensioen gegaan.Vanderstraeten Francois.Groeten.

 • adrien beyls

  En niét vergeten: eenmaal je het eindbedrag opgestreken hebt (-16% belasting, - gemeentebelasting ) vindt de stáát dat dit bedrag je 4,75% interest opbrengt. Deze fiktieve belasting wórdt opgeteld bij je wettelijk pensioen Aldus val je gemakkellijk in een hogere schaal waardoor je solidariteitsbijdrage dient bij te betalen. Algauw 50 €/maand. Dank u wel, tjeven en sossen en co

 • Marc De Baere

  Dat zal bij een truck chauffeur op zijn 60st nog geen 3000euro zijn.amai waar zoveel over wordt geschreven op pensioen gaan en direct afhalen zou ik zeggen ,of zijn er nog andere opties? Ik zou ze graag horen ben nooit te oud om wijzer te worden.

Video