Aantal camera's dat ons filmt is vervijfvoudigd: u wordt op 47.137 plaatsen gefilmd

Henk Deleu
Het aantal camera's dat ons filmt, is sinds 2010 bijna vervijfvoudigd, zo blijkt uit cijfers van de Privacycommissie.

Sinds 2010 moet iedereen die een bewakingscamera heeft een aangifte doen bij de Privacycommissie. In 2010 telde die iets meer dan 10.084 plaatsen waar één of meerdere camera's staan. Op dit moment staat de teller al op 47.137, verdeeld over drie categorieën: openbare straten en pleinen (822), afgesloten plaatsen zoals warenhuizen, sporthallen of openbaar vervoer (39.198) en op de werkvloer (7.117).

"We tellen enkel de plaatsen waar camerasystemen hangen", verduidelijkt Peter Van den Eynde van de Privacycommissie. "Het aantal camera's ligt dus vele malen hoger."

"We lijken er ons weinig zorgen over te maken dat we constant gefilmd worden", zegt professor internetrecht Patrick Van Eecke. "We voelen er ons veiliger door, maar beseffen niet welke gegevens er allemaal verzameld worden. Camera's zijn veel intelligenter geworden. Winkels experimenteren bijvoorbeeld volop met camera's om informatie te sprokkelen. Ze meten niet enkel de passage in de winkel, maar willen die gegevens ook koppelen aan informatie uit smartphones van klanten om heel gedetailleerd het winkelgedrag te kunnen onderzoeken."

"Wat we niet of te weinig beseffen, is dat die camera's veel slimmer zijn geworden. Het gaat niet enkel om onze veiligheid - er wordt veel meer data verzameld," zegt professor Internetrecht Patrick Van Eecke. Of dat zomaar kan, leest u in onze Pluszone. Proef nu vier weken gratis.
33 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • j l

  Ons huidig straatbeeld is gelijk aan hoe wij in de jaren 80-90 een totaliteir regime voorstelden.

 • Jozef Andre's

  Voor mijn part verbieden die handel,dit is een vorm van dictatuur,morgen wie weet is uw slaapkamer aan de beurt ,en volgende stap een chip in uw gat!!!

 • Dikke Van Aarschot

  Tijdens de oorlog werd ook iedereen in het oog gehouden naderhand niet meer toen werd men vrij. Nu worden we weer wel in het oig gehouden en is geen oorlog zo iets noemt........... juist ge hebt het.

 • Ka Ka

  Hoe meer hoe beter, ik heb niets te verbergen. Ik kan er alleen voordeel uit halen en criminelen sneller terugvinden.

 • Bert Hoover

  En dan missen we nog alle dashcams die - volgens de privacywetgeving - ook verplicht dienen geregistreerd worden! Zie website privacy commissie.