9 manieren om ook in de zomer energie te besparen

Shutterstock
Energie besparen associëren we vooral met de winterperiode, maar ook in de zomer ligt er een mooi besparingspotentieel voor het grijpen. Daarin vertolkt de zon niet zelden een hoofdrol. Mijnenergie.be geeft u tips om uw energiefactuur zelfs in de zomer te doen dalen. 

1. Breng de koelte in huis

Door de ramen of deuren aan weerszijden van de woning te openen, circuleert de lucht binnen. Wanneer u ’s nachts voor tocht zorgt, wijst de thermometer ’s morgens al snel enkele graden minder aan.

2. Droog uw was buiten

De droogkast geldt als één van de grotere energieverslinders in de woning. De wasdraad en het wasrek vormen evenwel gratis alternatieven, met de zon en wind als natuurlijke droogbronnen. Probeer minder dringende was, zoals bedlinnen, uit te stellen tot zonnigere dagen.

3. Energiezuinige tuinverlichting

Tuinverlichting met ledlampen is al een stap in de goede richting, maar met tuinverlichting op zonne-energie bespaart u maximaal. Ze maakt ’s avonds gebruik van de energie die de zon overdag afgeeft. Uiteraard werken er vandaag ook heel wat andere toestellen volgens datzelfde principe, zoals bijvoorbeeld de gsm-oplader.

4. Maak uw eigen airco

Met een airco verkrijgt u snel de ideale temperatuur in huis. Hoewel de nieuwe toestellen een pak energiezuiniger zijn dan de oudere airco’s, hebben ze uiteraard nog altijd een effect op uw energiefactuur. Het alternatief? Vul een fles met water en stop ze in de diepvries. Plaats de fles met ijs voor de ventilator en de koude lucht verspreidt zich in de woning!

5. Laat de zon binnen … of buiten

Op milde dagen in de zomer laat u de gordijnen best open, zodat de zonnestralen hun werk kunnen doen. Gaan de temperaturen al te snel de hoogte in, scherm dan alle vensters goed af met behulp van zonwering, gordijnen of rolluiken.

6. Zomerstand

Veel gezinnen laten de temperatuurregeling van de thermostaat het hele jaar door onaangeroerd. Daardoor treedt de verwarming op een frisse zomerochtend in werking. Een overbodige actie, aangezien die verkoeling deugd doet en de zon nadien de temperatuur de hoogte in stuurt. Pas het programma van uw thermostaat daarom aan naar zomer. Bij oudere gas- of stookolieketels met twee modi doet u uiteraard best hetzelfde.

7. Ketelonderhoud

Een regelmatig ketelonderhoud draagt bij tot het rendement van uw centrale verwarming. U laat die klus best uitvoeren wanneer u de ketel niet nodig hebt. In de zomer dus. U vermijdt daarmee in één beweging ook de piekperiode bij het begin van de herfst, wanneer we met zijn allen bij de loodgieter aankloppen. Beschikt u over een oudere cv-ketel, dan valt de vervanging door een condensatieketel met een hoger rendement en lagere ecologische voetafdruk zeker te overwegen.

8. Vermijd sluimerverbruik

Veel toestellen blijven onnodig ingeschakeld. Typevoorbeelden zijn de laptop of spelcomputer. Dergelijke apparaten verbruiken niet alleen energie, maar geven ook warmte af in huis. Op hete dagen hebben ze dus een dubbel negatief effect.

9. Profiteer van de lage energieprijzen

De combinatie van de coronacrisis en de zonnige lente hebben de energiemarkt grondig dooreengeschud. Wie vandaag een nieuw contract afsluit, betaalt al snel enkele honderden euro’s minder dan een jaar geleden. Bovendien speelt de concurrentie onder de energieleveranciers in uw voordeel. Ze lokken de consument met spectaculaire kortingen, die de prijs nog meer naar beneden halen. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Lees meer op Mijnenergie.be:

Belgen wisselen ook in 2020 massaal van energieleverancier: hoe pakt u dat best aan?

Waarom u vaak geld verliest als u dezelfde energieleverancier kiest voor elektriciteit en aardgas

Waarom betalen we in België een hogere elektriciteitsfactuur dan in onze buurlanden?

Bronmijnenergie.be.