850.000 'verschrikkelijk zure' Stella-pintjes om zeep

UNKNOWN
Gigantische fout bij de Leuvense bierproducent Inbev: tienduizenden liters Stellabier zijn via ongespoelde leidingen met Leffegisting vermengd. Een enorme hoeveelheid Stella zit met met een "verschrikkelijke zure" Leffegeur en -smaak opgezadeld, schrijft de gedrukte krant Het Laatste Nieuws.

Meer dan vierduizend vaten Stella zijn in de Belgische cafés beland en nog eens 9.800 hectoliter is naar Amerika verscheept. Na tientallen klachten moet Inbev al deze vaten terugroepen en vervangen. De fout kost de biergigant honderdduizenden euro's.
 
Zurig en sterke geur
Liefst 4.232 vaten, goed voor zo'n 850.000 pintjes, van het Leffe-Stella-mengsel belandden in de Vlaamse tapkranen. Pas daar werd het vreemde brouwsel ontmaskerd. "Het bier smaakte zurig en rook erg straf", getuigt een Leuvense cafébaas. "Alsof het al járen vervallen was. Niet te drinken. Ik heb meteen een klacht ingediend bij Inbev en alle vaten teruggebracht."
 
Ook andere bierhandelaren en cafébazen merkten onmiddellijk dat het goedje in hun vaten geen normale Stella was. De klachten stapelden zich dan ook op. "Na een test in ons labo ontdekten we ook zelf dat er iets mis was met de Stella", geeft Inbev-woordvoerster Couck toe.

Vaten uit de markt genomen
"Omdat we onze klanten ten allen tijde een optimale kwaliteit willen garanderen, besloten we om al de vaten van deze productie terug te nemen uit de markt. De betrokken bierhandelaars en cafés werden zo snel mogelijk herbevoorraad met nieuwe vaten Stella Artois. Kwaliteit primeert steeds", verduidelijkt InBev.
 
Van de 4.232 geleverde vaten in België, werd de overgrote meerderheid teruggehaald en vervangen. In principe zijn er vandaag geen vaten meer op de markt van deze productie, zegt InBev. Ook werd 9.000 hectoliter bestemd voor export naar de Verenigde Staten, geblokkeerd in de brouwerij in Leuven. De 800 hl Stella Artois die zich reeds op zee bevond, werd onmiddellijk teruggeroepen en heeft dus nooit de Amerikaanse consument bereikt, luidt het. (belga/tw/adv)