763 bankkantoren sloten in 2018 de deuren

De integratie van Record Bank in ING zorgde in 2018  ervoor dat enkele kantoren dicht gingen.
Photo News De integratie van Record Bank in ING zorgde in 2018 ervoor dat enkele kantoren dicht gingen.
Eind vorig jaar waren er in België 763 bankkantoren minder dan een jaar eerder. Maar met 5.133 kantoren hebben we er nog steeds veel in vergelijking met andere Europese landen, zo blijkt uit cijfers van bankenfederatie Febelfin.

Het aantal bankkantoren zit al jaren in dalende lijn, maar in 2018 was de daling meer uitgesproken dan daarvoor. "Er speelt een effect van het verhaal rond Record Bank en ING", zegt Febelfin-topman Karel Van Eetvelt. Record Bank werd vorig jaar geïntegreerd in het ING-netwerk en daarbij zijn kantoren gesneuveld.

Maar toch blijft België nog steeds een land met veel bankkantoren. "Per miljoen inwoners is er in Europa maar een land met meer fysieke contactpunten: Spanje", merkt Van Eetvelt op. België telt 555 bankkantoren per miljoen inwoners, Spanje 591. Aan het andere uiteinde van het spectrum zit Nederland, met 98 kantoren per miljoen inwoners.

Stapje voor stapje

Zijn er dan te veel kantoren in België? Van Eetvelt vindt van niet. "We zitten in een evolutie. De Belgische bankensector is vrij specifiek en zit tussen noord en zuid in Europa. In het noorden zie je een veel snellere keuze voor het digitale verhaal. Het zuiden blijft lang hangen in het klassiekere verhaal. Bij ons zie je dat banken klanten proberen te volgen en stapje voor stapje evolueren."

"Maar er wordt wel nagedacht over hoe we ons vastgoed toch nog op een goeie manier kunnen inzetten", gaat Van Eetvelt verder. "Je ziet een aantal banken evolueren naar kantoren waar geen mensen meer zijn, maar waar je wel nog verrichtingen kan doen. Ook dat is een evolutie die typisch is voor België."

Samen met de kantoren neemt ook de werkgelegenheid in de sector al een tijdje af. Vorig jaar telden de banken nog 51.237 werknemers. Dat zijn er bijna duizend minder dan in 2017. Tien jaar geleden werkten nog meer dan 62.000 mensen voor de banken in ons land. 
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Freddy De Vos

    Heeft ook niet veel nut, die kantoren zijn meer gesloten dan open. Maar men moet ervoor zorgen dat er minstens één automaat beschikbaar blijft!

  • Martin Meuris

    We leven in een snel veranderende wereld en dat hou je niet tegen, vroeger bleven veel zaken twintig jaar hetzelfde, dat is definitief gedaan.

  • Georget PAPPENS GEORGET

    Ik heb ook in een bank gewerkt. Nog geen internet in deze tijd... Wel, er was een vertrouwensrelatie met de klant, zoals bij de een dokter. Als ik bezig was, dan wachtten sommigen tot ik vrij was. Rekeningen, leningen, beleggingen enz.. Nu moet men tegen een machine praten bij wijze van spreken... Foei banken, en al dat geld verdienen aan uw klanten...