737 euro betalen voor een zichtrekening? Dit zijn de gratis alternatieven

Vergelijk dus altijd de tarieven van de verschillende zichtrekeningen op basis van uw eigen noden en gebruik.
Shutterstock Vergelijk dus altijd de tarieven van de verschillende zichtrekeningen op basis van uw eigen noden en gebruik.
Als u nog veel manuele verrichtingen uitvoert, kunnen de jaarlijkse kosten van sommige zichtrekeningen oplopen tot enkele honderden euro’s. En dat terwijl er echt wel gratis alternatieven te vinden zijn. 

Een zichtrekening vinden waar u geen torenhoge kosten betaalt is weer wat moeilijker geworden. De voorbije weken verdwenen er opnieuw twee: de ING Lion Account en de E-Account van Deutsche Bank. ING rekent nu 0,5 euro aan voor elke geldafhaling aan de automaat van een andere bank. Klanten van Deutsche Bank krijgen dan weer 8 euro per trimester aangerekend (of 32 euro per jaar). Hun rekening blijft wel gratis voor klanten die minstens 10.000 euro hebben staan bij de bank, of die het voorbije jaar intekenden op een beleggingsproduct.

Tip: Vergelijk hier alle zichtrekeningen in België

Traditioneel gebruik

Bent u een ‘traditionele gebruiker’ (u hebt geen behoefte aan online banking, u wil wel een bankkaart maar geen kredietkaart)? Dan resten er u momenteel nog maar twee gratis zichtrekeningen : de Girorekening van Argenta en de zichtrekening van Bank de Kremer. Argenta is de enige bank met een uitgebreid kantorennetwerk. Bank de Kremer heeft slechts zes kantoren (in Berchem, Gent, Hasselt, Mechelen, Schoten en Turnhout) en zal daardoor meestal geen goede optie zijn als u nog veel verrichtingen doet in het eigen bankkantoor. In een dergelijk pakket haalt u maandelijks vier keer geld af aan de automaat van de eigen bank en een keer per maand aan de automaat van een andere bank. Elke maand gebeuren er nog 15 overschrijvingen op papier, naast drie overschrijvingen via domiciliëring.

Online banking

Maakt u eerder gebruik van online banking? Dan zijn er wel veel gratis alternatieven. U krijgt een bankkaart en een kredietkaart, haalt maandelijks zes keer geld af aan de automaat van de eigen bank en een keer bij een andere bank. 20 overschrijvingen gebeuren volledig online en maandelijks gebeurt er één overschrijving via domiciliëring.

Beantwoordt zoiets perfect aan uw noden, dan kan u terecht bij Keytrade Bank, Bank de Kremer, Argenta, CBC en Europabank. Op CBC na is bij elk van deze banken ook de tweede kredietkaart gratis. Bij CBC kost een bijkomende kredietkaart wel 12 euro per jaar.

Van gratis naar duur

Kies  vooral een zichtrekening die aansluit bij uw persoonlijke profiel. Vergelijk dus altijd de tarieven van de verschillende zichtrekeningen op basis van uw eigen noden en gebruik. Veel papieren overschrijvingen gebruiken, kan kostelijk worden. Zo bedraagt de jaarlijkse eindafrekening van de Comfort-rekening van Nagelmackers 120 euro voor het onlineprofiel en maar liefst 737,4 euro voor de traditionele gebruiker. Alleen al de 15 papieren overschrijvingen per maand kosten u jaarlijks 653,4 euro. 

Tip: Bekijk hier een overzicht van de gratis zichtrekeningen.

Lees ook:

Zo verandert u snel en makkelijk van bank

Hier moet u letten als u een kredietkaart aanschaft

Helder uitgelegd: zoveel kost een spaarrekening

Bronspaargids.be
16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Erik Neyt

  Argenta doet het goed omdat de bank zich vooral inzet voor de particulieren,eigenlijk geen bedrijven bij Argenta.Wel bij andere grootbanken,die rekenen voor bedrijven niets aan terwijl de particuliere klanten (de minder vermogenden) voor alle kosten opdraaien.

 • Chris Bollen

  Argenta is inderdaad zeer goed als gratis bank , en hopelijk blijven ze dat ook.

 • johan verbiest

  schoonmoeder zit bij Fortis en kreeg onlangs een brief met vermelding om haar kaart niet meer te gebruiken voor kleine bedragen,zulke bank vloog er bij mij direct uit ..Maar probeer die oude mensen die heel hun leven bij dezelfde bank zitten maar eens wijs te maken dat er beter banken zijn ..onbegonnen werk...

 • Danny Govaerts

  Er. Estaat ergens een wet dat je niet in geld mag handelen . Dus geld verkopen met andere woorden ,,de lijn met wat banken tegen woordig doen word wel heel dun . Want je hebt weinig keuze je werkgever moet je geld digitaal bij een bank parkeren voor je het zelf bekomt . Is dan in weze het beletten dat je gratis aan je geld kan niet handelen in geld dat toch al van U is.

 • Geert Landsman

  Bij Argenta is de eerste kaart ook gratis, zowel debet als kredietkaart. Waarom vergeten ze dat?