7 van 18 geteste speelgoedjes voor peuters blijkt onveilig

7 van de 18 gecontroleerde speelgoedjes uit de rekken gehaald.
Getty Images/Westend61 7 van de 18 gecontroleerde speelgoedjes uit de rekken gehaald.
Na een controlecampagne van de FOD Economie zijn zeven van de achttien onderzochte speelgoedjes voor kinderen onder 3 jaar van de markt gehaald uit veiligheidsoverwegingen. Slechts vier van alle gecontroleerde speeltjes bleken volledig in orde. Dat meldt Minister van Consumenten Kris Peeters (CD&V). De speeltjes bevatten te kleine onderdelen die jonge kinderen konden inslikken.

"De Economische Inspectie voert op regelmatige basis onderzoek naar de veiligheid van speelgoedartikelen. Er wordt nagegaan of ze geen schadelijke chemische stoffen bevatten, of kleine onderdelen die voor verstikkingsgevaar zorgen. Wanneer er een veiligheidsrisico is, worden de artikelen onmiddellijk van de markt gehaald en/of teruggeroepen bij de consument", licht de minister toe.

Van de achttien gecontroleerde speelgoedjes, bevatten er zeven te kleine onderdelen die los konden komen en konden worden ingeslikt door jonge kinderen. De speelgoedjes werden van de markt gehaald en teruggeroepen bij de consument. Via het Europese Rapex-systeem werden ook andere landen op de hoogte gebracht, zodat hun consumentendiensten de nodige maatregelen konden nemen.

Naast een technische controle kregen de producten ook een administratieve controle. Veertien producten, waaronder de zeven met technische tekortkomingen, vertoonden administratieve tekortkomingen. Zo was bij twaalf speelgoedjes de waarschuwing ‘Niet geschikt voor kinderen jonger dan 3 jaar' onterecht aangebracht. Het speelgoed was namelijk wel bestemd voor deze doelgroep. Daarnaast was de EG-verklaring van Overeenstemming voor één product niet beschikbaar en was de inhoud bij acht andere producten niet volledig of niet correct. De technische documentatie was niet beschikbaar in één geval en niet volledig in tien andere gevallen.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • guido vermeyen

    Wat is onveilig, als "experts" er zich mee gaan moeien, is het zeker niet veilig, elk speelgoed heeft mankementen, een bal kan een oog uitslaan (vacuüm) ...houten hamertjes kunnen dit en dat, een kind moet leren de gevaren ontdekken, nu is het van oei pas op, laat dat liggen ! dat is niet voor jou...kinderen worden voortdurend erop gewezen hoe gevaarlijk alles is...