7 belangrijke dingen die je moet weten voor de aankoop van een elektrische fiets

Shutterstock
Zowat de helft van de nieuwe fietsen die momenteel in ons land worden verkocht, zijn elektrisch. Goedkoop zijn ze nog steeds niet, dus we zochten even uit waar u het meest op moet letten bij aankoop. 

1. Goedkope leningen

De kostprijs van een elektrische fiets varieert naargelang het gekozen model. De meeste aanbiedingen vindt u in de klasse tussen 700 euro en 2.500 euro. Veel geld, maar dat hoeft u niet in één keer te leggen: bij veel banken kan u momenteel zeer voordelig lenen. Bekijk hier alle fietsleningen.

Bij KBC betaalt u op een fietslening 0,80 procent aan intresten. Voor een krediet van 1.500 euro dat u in 2 jaar wil terugbetalen, moet u er 24 maanden lang telkens 63,02 euro aflossen. Dat betekent dat u bovenop uw geleend kapitaal slechts 12,49 euro aan intresten betaalt. Bij Belfius kost de fietslening 0,99 procent, bij Argenta 1,49 procent. Dat geeft voor hetzelfde voorbeeld afbetalingen van respectievelijk 63,14 euro en 63,46 euro.

Tip: Vergelijk hier alle fietsleningen in België

2. Bijstand

Pech onderweg? Met een klassieke fiets zijn de mankementen meestal eenvoudig te herstellen. Bij een elektrische fiets is dat minder evident. Daarom ontwikkelden de verzekeringsmaatschappij en pechverhelpingsdiensten diverse bijstandsformules. Zo biedt VAB voor 45 euro per jaar aan een alleenstaande fietser (75 euro voor een koppel, 99 euro voor een heel gezin) de garantie dat u in de hele Benelux 24/7 wordt geholpen met een lekke band, een platte batterij of andere ongemakken. Als u niet ter plaatse kan geholpen worden, wordt u naar uw bestemming gebracht. 

3. Diefstalverzekering

Zeker als u een duurdere fiets koopt, is een verzekering tegen diefstal interessant. Bij Allianz vindt u er een voor 55 euro per jaar. Opgelet: u moet wel degelijk kunnen bewijzen dat de fiets een slot had - met de aankoopfactuur van het slot in kwestie - en dat de fiets werd vastgemaakt aan een vast object. Veel verzekeringsmaatschappijen hanteren verder een ouderdomslimiet voor het afsluiten van de eerste diefstalverzekering. Die varieert van enkele maanden tot drie jaar. 

4. Aansprakelijkheidsverzekering

Als u een fiets koopt met elektrische trapondersteuning tot 25 km/u, dan bent u op zich niet verplicht om een verzekering af te sluiten. Rijdt u iemand aan, dan bent u wel degelijk aansprakelijk en dan moet u de betrokkene vergoeden voor lichamelijke en materiële schade. Bij de meeste maatschappijen is de dekking van fietsongevallen inbegrepen in de familiale polis (verzekering burgerlijke aansprakelijkheid gezin), maar verifieer dat wel even.

5. Eigen schade

Die verzekering burgerlijke aansprakelijkheid dekt alleen de schade die u berokkent aan anderen, maar u kunt natuurlijk zelf ook schade lijden bij een ongeval. Wil u die ook verzekerd zien, dan moet u hiervoor een extra polis ‘persoonlijke schade’ af te sluiten.

6. Leasing

Wil u een absoluut gebruikerscomfort, dan is een fietsleasing aangewezen. U betaalt dan bijvoorbeeld gedurende 36 maanden een vast bedrag dat de financiering van de fiets omvat, maar ook een omniumverzekering tegen diefstal en schade, 24/7 bijstand en een jaarlijkse onderhoudsbeurt. Na die periode koopt u de fiets tegen de restwaarde of geeft u hem terug aan de leasingmaatschappij.

7. Voordelen

Los van de risico’s en de kosten, heeft zo’n elektrische fiets ongelofelijk veel voordelen. U kan zich vlot én goedkoop verplaatsen - ook als u niet zo’n goede conditie hebt. Als u de fiets gebruikt voor woon-werkverkeer, is er meestal een tegemoetkoming van uw werkgever. Werkgevers mogen hun werknemers in 2019 tot 0,24 euro per kilometer betalen, zonder dat u daarop sociale lasten of belastingen moeten afdragen. Anders gezegd: de werkgever betaalt uw fiets van 1.500 euro integraal terug als u 6.250 km fietste. Gespreid over 220 werkdagen per jaar komt dat neer op 28 km per dag, of ‘maar’ 14 km per dag, indien u de inspanning spreidt over twee jaar. 

Tip: Vergelijk hier de voordeligste fietsleningen.

Lees ook:

Vijf fouten die spaarders moeten vermijden

Vlaanderen kende meer dan 5.000 energieleningen toe in 2018

Oudere spaarder? Dit zijn de beste spaarrekeningen

Bronspaargids.be
51 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ingrid grieten

  Er is maar 1 ding belangerijk, koop hem in Nederland, dan bespaar je minimaal 45%.

 • Lucie Vervaeke

  Inderdaad verkeerd bezig als je moet lenen voor een fiets. Elektrische fiets een van de beste uitvindingen van de laatste 10 jaar. Zalig om ermee te rijden.

 • Jo Bosman

  En een ander probleem zijn de oplaadpunten als je ver wilt gaan. Als je de sites bekijkt in Vlaams Brabant waar die oplaadpunten zouden moeten zijn kom je tot de vaststelling dat de meeste oplaadpunten er niet zijn of duur.

 • Vercammen Koen

  Jeremi Beucky : dat fabeltje wilt men iedereen wijsmaken om ze te verkopen, zelfs met velgremmen schuif je met je banden en zijn die de beperkende factor

 • Vincent Van Dijck

  Piaggio electrica , prachtig.