6 mythes over uw energieverbruik die u beter niet gelooft

Pexels
Hoe kunnen we ons elektriciteitsverbruik beperken? Daar bestaan nog altijd een paar hardnekkige misverstanden rond. Hoog tijd dus om die mythes te ontkrachten en – waar mogelijk – tegelijk de factuur te verkleinen.

Misverstand 1: Een lader in het stopcontract verbruikt niks

Een doorsnee gezin verbruikt gemiddeld 3.166 kWh elektriciteit per jaar. Dat kost ongeveer duizend euro. Tot een tiende van dat elektriciteitsverbruik is te wijten aan sluipverbruik, afkomstig van onder meer tv’s, modems en decoders. Een lader die ongebruikt in het stopcontact zit, valt omwille van de aanwezige transformators eveneens onder die categorie. Verwijder de lader dus na elke laadbeurt uit het stopcontact.

TipVergelijk hier de goedkoopste prijzen van alle gas- en elektriciteitsleveranciers.

Misverstand 2: Met de digitale meter krijg ik meer inzicht

Binnenkort zal elke woning in Vlaanderen uitgerust zijn met een digitale meter. De zogenaamde slimme meter vervangt het toestel met draaimeter. Toch is die meter nog niet echt slim. U moet hem voorlopig via een app zelf uitbreiden om uw energieverbruik in kaart te brengen.

Lees ookSlimme energiemeter slim? Niet echt

Misverstand 3: Aan mijn energiefactuur kan ik niks veranderen

Die stelling geldt enkel voor de vastgelegde factoren als heffingen en taksen. Het luik van de elektriciteitsprijs kunt u wel beïnvloeden. Dat lukt best door uw huidige energiefactuur naast de marktprijs te leggen. Het mogelijke voordeel bedraagt al snel meer dan honderd euro. Overstappen gebeurt snel en eenvoudig.

Misverstand 4: Een diepvries vult u best niet helemaal, zodat de lucht kan circuleren

Het vraagt minder energie om een volle vriezer te koelen dan een lege. Wanneer er weinig in uw diepvriezer steekt, vormt zich een ijslaag op de wanden. Per ijslaag van twee millimeter zal de diepvriezer ongeveer tien procent meer energie verbruiken. Om dat te voorkomen, vullen sommige prijsbewuste consumenten de lege holtes op met piepschuim. Een (over)volle koelkast verbruikt volgens sommige experts dan weer wel meer stroom dan een half gevulde, omwille van de luchtcirculatie. Al speelt de frequentie waarmee u het toestel opent ook een rol.

Misverstand 5: Hoe sneller het vaatwasprogramma, hoe beter

De meeste vaatwassers beschikken over een ecoprogramma. Het proces neemt meer tijd in beslag, aangezien het op lagere temperatuur wast en het er bijgevolg langer over doet om de vaat te reinigen. De verwarming van het water vreet de meeste energie, waardoor een ecoprogramma als zuiniger uit de bus komt. De vaatwasser verbruikt bovendien minder water dan een manuele afwasbeurt.

Misverstand 6: Water kookt u best in een kookpot

Water koken doet u omwille van het energieverbruik best met een waterkoker. Hij heeft als troef een kortere kooktijd en het rechtstreekse contact met het water. Let wel, elektriciteit is duurder dan aardgas, waardoor de werkelijke kostprijs meer in evenwicht ligt. Hoewel het energielabel van een waterkoker minder doorweegt dan bij de aankoop van pakweg een koelkast, kiest u best voor een toestel met A-label of beter.

TipBekijk hier de goedkoopste tarieven voor gas- en elektriciteit.

Lees ook:

Is een thuisbatterij de remedie tegen hoge energieprijzen?

Overstappen naar andere energieleverancier levert grote besparing op

Waarom u minder energiekosten betaalt in Antwerpen dan in Leuven

Bron: mijnenergie.be
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Abdel Nasser

  Lucht in een diepvriezer is een slechte isolator, daarom dat je die moet vullen met kranten. De kranten houden de koude vast. Bij openen van diepvriezer zal de koude lucht als eerste opwarmen. Beperk de open ruimtes.

 • Frank Van Hevel

  Het voorbeeld van een vriezer te vullen met piepschuim is wel heel dom. Immers deze isoleren waardoor de vriezer niet meer goed zal werken, ofwel door te hoge temperaturen ofwel door te hard te vriezen. Dit omdat de temperatuur voeler niet meer de juiste temperatuur zal meten.

 • Johan Goris

  Theoretisch verbruikt een transformator niets, wanneer er geen verbruiker aan hangt. In de praktijk ietsje. Maar dan krijg je wel een beetje warmte erbij. Dus in de winter moet je dan ook ietsje minder verwarmen. In de zomer wel ietsje meer koelen. Dus : best de laders met transfo’s in de zomer er uit.

 • Sander Callebaut

  Sommige zaken zijn geschreven en onderzocht door mensen zonder kennis. Inderdaad , huidige voedingen hebben te minimaal sluipverbruik ; zeg maar 1//100 ipv 1/10 tov totaal verbruik. (met moderne toestellen) Iedereen wordt al 10 jaar bestookt met reklame, om het electriciteits verbruik te verminderen (verander van leverancier .. haha) , terwijl de grootste kost door de regering is opgelegd (inclusief de verkoop aan Frankrijk) , ze willen de mensen een schuldgevoel geven dat we teveel verbruiken .

 • Koenraad Verstraeten

  Jos; uw stelling is geen 'misverstand' maar een vaststaand feit! Graag gedaan.