5 redenen waarom u - onterecht - niet van energieleverancier verandert

Shutterstock
Vorig jaar wisselde meer dan twintig procent van de gezinnen van energieleverancier. Een record dat dit jaar naar alle verwachtingen opnieuw sneuvelt. Hoewel almaar meer mensen zich bewust zijn van de mogelijke besparingen, belemmeren enkele hardnekkige mythes toch nog vaak een overstap. Wij zetten de belangrijkste hinderpalen op een rijtje.

Mythe 1: U kan uw huidig energiecontract niet zomaar beëindigen

U kunt – ongeacht de looptijd van uw huidige contract – op eender welk moment een nieuw energiecontract afsluiten met een nieuwe leverancier. U moet enkel rekening houden met een opzegtermijn van één maand. Als u dus vandaag een nieuw energiecontract afsluit, zal dat ten vroegste over een maand starten.

TipEnergieleveranciers vergelijken? Bekijk hier de beste aanbiedingen.

Mythe 2: De huidige leverancier beboet u voor het stopzetten van uw contract

Op 13 september 2012 is de zogenaamde verbrekingsvergoeding afgeschaft. Dat betekent dat u niet langer een boete riskeert wanneer u overstapt van energieleverancier. U moet er wel rekening mee houden dat aanbieders bepaalde welkomstkortingen over uw contractduur spreiden. Wie gedurende zijn eerste contractjaar overstapt, riskeert dus bepaalde voordelen mis te lopen. Sommige leveranciers hanteren ook administratiekosten – de jaarlijkse vergoeding – voor een heel jaar, ook al bent u bijvoorbeeld maar een half jaar klant.

Lees ook: Digitale meter rukt op in Vlaanderen: alles wat u moet weten

Mythe 3: Een overstap gaat gepaard met administratieve rompslomp

Als u van energieleverancier wijzigt, dan moet u enkel een nieuw contract sluiten met uw nieuwe energieleverancier. Die regelt alles met uw oude leverancier en met de netbeheerder, beëindigt in één beweging uw huidige contract en zorgt ervoor dat u een slotfactuur krijgt. 

Mythe 4: Uw huidige energieleverancier is sowieso de goedkoopste

Door het spel van vraag en aanbod wijzigt het tariefplaatje voortdurend. Wie vorig jaar als goedkoopste uit de bus kwam, is dat waarschijnlijk vandaag niet meer. De verschillende spelers op de energiemarkt dingen om uw gunsten met fikse welkomstkortingen, die een overstap extra aanlokkelijk maken. Kan uw huidige energieleverancier de beste voorwaarden aanbieden? Jazeker, maar de kans is groot dat u beter af bent bij een andere aanbieder. Het voordeel bij een overstap kan al snel oplopen tot enkele honderden euro’s.

Mythe 5: Vergelijken is moeilijk en tijdrovend

U hoeft uw huiswerk gelukkig niet zelf te maken. Online vergelijkingssites zetten de energieleveranciers voor u op een rijtje. In enkele muisklikken ziet u welke speler u een maximale besparing oplevert. Bovendien biedt dergelijk vergelijkingsplatform u de mogelijkheid om meteen online over te stappen. Mooi meegenomen: veel leveranciers bieden exclusieve kortingen aan wanneer u via zo’n vergelijkingsmodule een nieuw contract bij hen afsluit.

TipVergelijk de goedkoopste energietarieven op mijnenergie.be en bespaar tot honderden euro’s.

Lees ook:

Waarom energieleveranciers nu al herfstkortingen geven

Vanaf welke besparing wil u van energieleverancier veranderen?

Hoeveel elektriciteit verbruikt een elektrische auto?

Bronmijnenergie.be.
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Catherine MISTIAEN

  De allergrootste Provider van àlles, vraagt geen geld, maar geloof. Lucht, water, elektriciteit en gas zijn voor ons gewoontjes en vanzelfsprekend, maar we zijn er wel totaal afhankelijk van en we kunnen niet zonder. Als het er is, denk je er niet aan. Maar o wee, als het er NIET is!

 • Pieter Verhulst

  Je wisselt nu. In maart uw jaarlijkse agrekening. Omdat het winter is meer verbruik in deze periode. Vanaf april hoger maandelijks voorschot. Je krijgt dat dan in maart wel terug maar toch jaar gratis geld geleend.

 • Geert Landsman

  Veranderen heeft geen enkele zin, 70% is belastingen en andere roverheidskosten. De energie maakt geen wezelijk onderdeel van de faktuur.

 • james vroman

  je moest je elektriciteit kunnen aankopen in het gewest naar keuze ..

 • Paul vanhaezebrouck

  Pure onzin, ten eerste is het de taak van de overheid om te zorgen dat de mensen, de noodzakelijke basis voorzieningen hebben, zoals energie, riolen, ziekteverzekering, orde en veiligheid enz. Dat is er niet, ze geven ons de indruk dat we kunnen kiezen, in werkelijkheid schuift de regering (sic) de zwarte piet door. Intussen eet en drinkt ze ganse dagen op onze kosten, zonder daar iets voor terug te doen. Een bende profiteurs, met N- VA op kop, die jaloers zijn op de walen.