480.000 Belgen op lijst van ongewenste reclame

THINKSTOCK
Zo'n 480.000 Belgen hadden op 31 december 2014 te kennen gegeven, dat ze niet wilden opgebeld worden met reclameboodschappen. Dat blijkt uit de cijfers van Belgian Direct Marketing Association (BDMA) die de website www.bel-me-niet-meer.be beheert. Op die lijst kun je je opgeven als je geen reclameboodschappen wil ontvangen. Minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) plant voor komende zomer één centraal registratiepunt.

Van de 480.000 Belgen die zich aangemeld hebben op de lijst zijn twee derde mannen en een derde vrouwen, 58 procent woont in Wallonië, 11 procent in Brussel en 27 procent in Vlaanderen. "In Nederland bestond er al langer zo een lijst", verklaart Philippe Verschueren, managing director van de BDMA de grotere populariteit in het Franstalig landsgedeelte. "Bovendien bestrijkt het Frans een groter taalgebied. Er zijn zelfs call centers actief vanuit Marokko die zich op Franstalig België richten."

Het lijkt op het eerste gezicht merkwaardig dat een vereniging van marketeers actief is op dit vlak? "Toch niet", zegt Verschueren, "sinds jaar en dag is het BDMA bezig met zelfregulering via de Robinson-lijst en de Robinson-Phone-lijst, lijsten waarop mensen zich plaatsen omdat ze geen reclame wensen te ontvangen. Wij vinden dat commerciële bedrijven er alle belang bij hebben om de consument die niet gebeld wenst te worden, ook niet te storen. 'Direct marketing is respect marketing', vinden wij. Verkeerde klanten contacteren kost geld en kan frustratie uitlokken tegenover bedrijven."

Vanaf volgende zomer komt er één centraal meldpunt waar alle telefoonoperatoren zich bij móeten aansluiten en waar alle telefoonabonnees zich eenmalig kunnen aanmelden. De abonnee hoeft maar één keer zijn verzet aan te geven via telefoon, mail of een contactformulier op de website. Daar blijft het staan, ook als de abonnee van operator verandert. Als een telefoonnummer migreert naar een andere klant, dan is het aan de operatoren om die gegevens aan te passen in de lijst.