360.000 gezinnen betalen 600 euro per jaar te veel voor energie: dit kunt u eraan doen

Shutterstock
Meer dan de helft van de Belgische gezinnen heeft een contract voor een van de tien duurste elektriciteits- en gasproducten. Nochtans zijn de besparingsmogelijkheden groot: meer dan 360.000 gezinnen kunnen jaarlijks 600 euro besparen door te kiezen voor een goedkoop energiecontract. Dat heeft de federale energieregulator Creg becijferd. Via een scan kan u zelf nagaan hoe uw huidig contract zich verhoudt tot de actuele markt.

Vijftig à zestig procent van de gezinnen zit opgezadeld met dure energieproducten, terwijl maar 20 procent -vaak erg actieve klanten die vaak wisselen- bij de tien goedkoopste elektriciteits- en gasproducten is beland.

Dat komt omdat een heleboel mensen gewoon niet van contract veranderen, ook al is de liberalisering al jaren een feit. “Honderdduizenden gezinnen en tienduizenden kmo’s hebben al jaren hun contract niet meer gewijzigd”, klinkt het bij de Creg.

Zekerheid heeft kostprijs
Gevolg: veel gezinnen en kmo’s zitten nog vast aan dure ‘slapende contracten’: contracten die door de leveranciers niet meer worden aangeboden op de markt, maar wel nog bestaan en bij het aflopen van een contract worden verlengd. “De gevaarlijkste zijn de vaste contracten van drie jaar”, aldus Creg-adviseur Kurt Hernot.

Maar ook wie wel van energiecontract verandert, komt niet altijd bij het goedkoopste product uit. Leveranciers promoten volop hun meest rendabele aanbiedingen. De goedkope contracten zitten vaak ergens verstopt op de website. Klanten willen bovendien graag zekerheid en kiezen daarom liever voor vaste contracten, en niet voor variabele. Zekerheid heeft echter een kostprijs, en vaste contracten zijn dan ook vaak duurder.

Campagne op sociale media
Om de consument te sensibiliseren, lanceert de federale regulator Creg een campagne op sociale media. Dat moet hen de weg wijzen naar de Creg-scan, waar in zes kliks alle contracten -ook de slapende- kunnen worden vergeleken. De Creg heeft sinds 2017 een immense databank aangelegd van niet alleen actieve, maar ook oude slapende contracten. Op die Creg-scan kunnen consumenten nagaan hoe hun huidige contract zich situeert ten opzichte van de bestaande goedkoopste en duurste prijzen op de markt.

Wat blijkt: vergelijken en van contract veranderen, loont. “Meer dan 360.000 Belgische gezinnen betalen 600 euro te veel voor hun gas en elektriciteit”, aldus Creg-directeur Laurent Jacquet. Het verschil tussen bijvoorbeeld het duurste en het goedkoopste vast contract voor elektriciteit op de markt bedraagt 188 euro, voor aardgas loopt dat op tot 371 euro per jaar. Zowat 20.000 kmo’s betalen jaarlijks 3.450 euro te veel. 

Vergelijk de goedkoopste energietarieven op Mijnenergie.be en maak zorgeloos de overstap. 

Lees ook:

Met deze eenvoudige ingrepen bespaar je honderden euro’s op je energiefactuur

We moeten allemaal aan de groene stroom. Is dat nu echt duurder?

Digitale energiemeter definitief goedgekeurd: wat met uw zonnepanelen?
23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christian Alex

  De energie die het kost om de administratie hieromtrent uit te voeren is niet meegerekend wellicht? Het EAN nummer bijvoorbeeld is gemaakt voor computers en niet om door een mens te lezen. Fluvius verzint andere meterstanden, dan die die opgegeven zijn. Er zijn altijd bijkomende fakturen, wanneer er volgens de instellingen bijvoorbeeld een dag verschil is. Bij overdracht stuurt Fluvius dreigbrieven aan de eigenaar, omdat de nieuwe huurder 'nog geen energieleveranciers' heeft enz.

 • Gino Denil

  Ben ooit als tientallen jaren trouwe klant weg gegaan bij Electrabel en toen betaalde ik ineens 80 € per maand minder voor hetzelfde verbruik. Of bijna 1000 € per jaar. Waaruit ik moet besluiten dat Electrabel me toen eigenlijk over al die jaren voor vele duizenden euro's opgelicht heeft.

 • Walter Nees

  De leveranciers zouden beter hun trouwe klanten belonen. Bij mijn energieleverancier heb ik de vergelijking gemaakt tussen nieuwe geen klant en klant, het is 90,00 Euro/maand goedkoper als je geen klant bent. Je kan beter elk jaar je contract opzeggen.

 • andre govaert

  De creg afschaffen zou al een hele besparing zijn.

 • ETIENNE BOECKX

  Ik heb ook mijn energiefactuur van het verbruik 2018-2019 vergeleken met de creg via het verbruik en ik kom tot de constatatie dat alhoewel de eenheidsprijs van mijn Electriciteit en gasverbruik ongeveer hetzelfde zijn zou ik nu bij mijn leverancier tot 700 euro minder moeten betalen mijn vraag is dan ! Hoe kan dit ? Heeft men mij bedrogen dan want aan dezelfde eenheidsprijs en op hetzelfde verbruik zou ik nu voor 3 jaar vast bij Engie 1344 euro betalen en vorige afrekening betaalde ik 2180 euro