3 op de 4 Belgen vrezen geen deftig pensioen meer te krijgen

Archiefbeeld.
Photo News Archiefbeeld.
75 procent van de Belgen gelooft niet dat de overheid hen straks nog een deftig pensioen kan voorschotelen. Dat blijkt uit onze Grote Peiling. 

Drie op de vier Belgen denken niet dat ze later een deftig pensioen zullen krijgen. Bij de jongeren is dat zelfs 4 op de 5. Een deftig pensioen, dat is volgens de ondervraagden 1.615 euro netto. 

De Belg is ook nog lang niet overtuigd om te werken tot zijn 67ste, zoals de regering voorziet vanaf 2030. Vooral werkenden tussen 35 en 54 jaar aanvaarden die beslissing niet. 

Opvallend: 55-plussers zijn milder, en bij de jongeren zegt meer dan de helft er vrede mee te hebben. Gemiddeld zijn ze bereid om tot 62 jaar te werken. Vandaag gaan we gemiddeld net voor ons 61ste met pensioen. "Dat is al een kleine verbetering, maar nog steeds heel vroeg", zegt hoogleraar SociaalEconomische Wetenschappen Ive Marx (UAntwerpen). 

Mensen die willen stoppen voor hun 60ste vormen stilaan een minderheid (14 procent) en dat geldt voor kiezers van alle partijen. Zelfstandigen, 55-plussers en MR-kiezers (de partij van pensioenminister Daniel Bacquelaine) zijn bereid om te werken tot na hun 64ste.

Lees het hele verhaal in HLN+, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken gratis!




524 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  In Nederland heeft men al uitgerekend dat door het lage geboortecijfer de sterftecijfers de geboortecijfers zullen overtreffen in 2037. Vanaf dan zullen er steeds minder gepensioneerden zijn en steeds minder kinderen waar kindergeld voor betaald moet worden. En in verhouding meer werkenden in een nog krappere arbeidsmarkt. Geen reden om te panikeren dus.

 • Louis Vandarte

  Ik stop met werken en ga de rest van mijn leven doppen of op het leefloon. Wie doet er mee? Mijn geduld is op

 • Tom Faes

  Leren tellen Ludo , de laagste pensioenen voor een volledige loopbaan 1220 € maal 2 % = 24,40 € . Met de 50€ die jij voorstelt betekend dat 4.10 % maar van mij mag het hoor. Maar daar gaan de hoge pieten niet mee akkoord denk ik zo. Met nva altijd problemen.

 • Bernaerts Diane

  29 % Vlamingen maakt zich géén zorgen over hun pensioen: dat komt dus aardig overeen met het aantal NVA-stemmers.

 • Eddy Naert

  Al diegene die gestemd hebben op de regering die nu aan de macht is moeten niet klagen als je de politiek een beetje volgt weet dat die partijen voor de bourgeoisie zijn