Exclusief voor abonnees

125 procent rente op spaargeld: kan voorhuwelijkssparen nog?

Beeld ter illustratie.
ANP Beeld ter illustratie.
Het heeft misschien iets ouderwets, van je 14e tot je 30e een bedrag bij elkaar sparen om dat uitgekeerd te krijgen als je eenmaal getrouwd of wettelijk samenwonend bent. Vroeger kon het bij bijna elk ziekenfonds, vandaag zijn de aanbieders geslonken tot twee. Reden: de torenhoge rente van 125 procent. Is zo’n formule, in tijden waarin een gewoon spaarboek bijna niets opbrengt, nog wel haalbaar? Aan welke voorwaarden moet je voldoen? Wij vroegen het aan het Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen, een van de twee mutualiteiten waar het voorhuwelijkssparen nog mogelijk is.

Het voorhuwelijkssparen heeft nog niet aan populariteit ingeboet, zegt Sophie Muyllaert, marketingmanager van het Neutraal Ziekenfonds. “In totaal hebben we nu 777 ingeschrevenen. De hoge rente en het gemak ervan trekt veel ouders en grootouders over de streep. Het is een mooie en vooral veilige belegging.” 

Het bedrag dat je per jaar voor je kind kunt sparen, is wel beperkt. Vanaf zijn of haar 14e verjaardag van kan je jaarlijks maximaal 48 euro opzij zetten. Het minimumbedrag is 18 euro. Bij 16 jaar onafgebroken sparen heb je een maximaal bedrag van 816 euro. En dan komt daar het rentepercentage bovenop: 125 procent betekent 1.020 euro. In totaal geef je dan een spaarpot mee van 1.836 euro. Voorwaarde is wel dat je kind voor zijn 30e verjaardag getrouwd of wettelijk samenwonend moet zijn. Ook moeten kind en ouders klant zijn van het Neutraal Ziekenfonds. “Voor een maximaal rendement mag je geen onderbrekingen hebben in de stortingen. We raden mensen aan om te kiezen voor een domiciliëring zodat ze zeker zijn dat hun jaarlijkse bijdrage gestort wordt”, zegt Muyllaert.

100 procent rente op dertigste verjaardag

Ook als je kind voor zijn dertigste de liefde nog niet heeft gevonden, wordt er een hoge rente uitgekeerd, tot 100 procent. Bij onafgebroken sparen krijgt hij of zij maximaal 1.632 euro uitgekeerd op zijn dertigste verjaardag. 

De spaarformule werd bij andere mutualiteiten afgestoten, omdat het hoge rentepercentage niet langer haalbaar zou zijn. Muyllaert ziet dat niet gebeuren bij het Neutraal Ziekenfonds. “De hoge rentes zijn voor ons nog steeds houdbaar. We hebben in 2015 onze rentes aangepast, maar momenteel zijn er geen aanpassingen in het verschiet. Ook in 2020 zullen we nog steeds de formule aanbieden.”

Bij de socialistische mutualiteit kan je eveneens terecht voor voorhuwelijkssparen, of jongerensparen. Het principe is hetzelfde: spaar jaarlijks ononderbroken tot 48 euro, en bij trouwen of samenwonen voor de 30e verjaardag ontvangt je kind  het spaargeld plus een maximaal rentepercentage van 123,75 procent. Dit betekent een maximaal bedrag van 1.825,80 euro. Op zijn/haar dertigste is het rentepercentage gedaald tot 90 procent. 

Niet alleen ouders en grootouders, maar ook ooms of tantes of andere familieleden kunnen sparen voor je kind. De enige voorwaarde is dat hij/zij aangesloten is bij de socialistische mutualiteit. 

Bij het vroegtijdig stopzetten van het voorhuwelijkssparen ontvang je het bedrag plus een samengestelde rente van 2,75 procent voor elk jaar dat je gespaard hebt. De twee aanbieders zien dus graag dat je de volle zestien jaar spaart.

Of het nu gaat om de dagelijkse uitgaven of een goede planning, er zijn zoveel manieren om meer geld over te houden aan het eind van de maand. Alle adviezen vind je hier.

Getrouwd? De wet over het gezamenlijk vermogen is gewijzigd: dit moet je weten

Bestemmingen tweede verblijf vergeleken: goedkope boodschappen in Spanje, nauwelijks belastingen in Portugal

Al 15 procent meer testamenten sinds modernisering erfrecht: de regels duidelijk uitgelegd
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Emi De graeve

  Ik kreeg in 1968 als studente voor voorhuwelijkssparen een bedrag van bijna 25.000 Bef uitbetaald Hiermee heb ik het inschrijvingsbedrag voor een sociale woning betaald en dat was een goede start. Trouwen is trouwens niet verplicht... en op je dertigste krijg je het bedrag terug.

 • guido vermeyen

  Sommigen trouwen al op hun 16 de....theoretisch model.

 • Regine Tytgat

  Ook gedaan voor mijn zoon. Ze waren er blij mee.

 • Dian Jans

  Voor de slimmeriken , het gaat max tot 30 jaar , dan krijg je he centen uitbetaald, gehuwd of niet !

 • Jefke Dams

  Guido vermeiren lees het artikel eerst eens man, je kan maar sparen van je 14 tot 27jaar