12,5 miljoen euro boete voor Nike

De Deense Margrethe Vestager, EU-commissaris voor Mededinging.
AFP De Deense Margrethe Vestager, EU-commissaris voor Mededinging.
De Europese Commissie legt de Amerikaanse multinational Nike een boete op van 12,5 miljoen euro. Volgens EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) verbood het bedrijf licentiehouders om producten waar Nike de exclusieve rechten van heeft, zoals spullen van FC Barcelona, in het buitenland of online te verkopen.

“Voetbalfans zijn gek op dingen van hun favoriete club, zoals sjaals en shirts. Nike maakte het voor veel van zijn licentiehouders contractueel onmogelijk om die producten buiten hun land of via internet te verkopen”, aldus Vestager. “Dat leidde tot een geringere keuze en hogere prijzen voor consumenten. Deze praktijken zijn tegen de EU-regels.”

De Commissie opende in juni 2017 een onderzoek naar de rol van Nike als licentiegever en distributeur voor producten van bekende voetbalclubs of -federaties. Het gaat niet om producten die Nike zelf maakt met het logo van Nike erop, zoals voetbalschoenen, maar om spullen als drinkbekers, tassen, beddengoed, schrijfwaren en speelgoed.

Naast FC Barcelona heeft Nike ook de commerciële rechten voor Manchester United, Juventus, Inter Milan, AS Roma en de Franse Voetbalbond FFF. Het bedrijf kreeg 40 procent korting op de eigenlijke boete omdat het meewerkte aan het onderzoek van de commissie.

Twee onderzoeken die gelijk met Nike werden gestart, naar soortgelijke praktijken door Sanrio en Universal Studios, lopen nog. Het Japanse Sanrio is bekend van de Hello Kitty-spullen. De Amerikaanse Universal Studios licenseert producten met de animatiefiguren Minions.
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marcus Camps

  En wat met de TV rechten? Je kan in het buitenland geen rechten kopen bij een Nederlandse firma als eindgebruiker. Een 'kaartje' kopen voor een satellietontvanger bv. Normaal ?

 • Richard Naegels

  Hou er rekening mee gasten dat er in Belgie 3700 en in Nederland 500 mensen hun boterham verdienen bij nike...

 • Peter Hegge

  Zou normale belastingen heffen niet beter zijn.

 • joseph lemmens

  Als je in China sportschoenen kan bestellen aan €10 dan weet je wat Nike verdient als zij hier te lande hun schoeisel verkopen aan €190 en dit dan op de kap van de armen dezer aarde.

 • Johan De Clercq

  En dan die megaboete voor Google...heeft al ooit iemand gezegd " dank u Google voor uw gratis diensten......mail, googelen, opslag , maps, messaging, etc.......". onnozelaars...