106 miljoen euro kindergeld gaat naar buitenland

Minister Jo Vandeurzen.
photo_news Minister Jo Vandeurzen.
Ons land heeft in 2015 106 miljoen euro aan kindergeld uitbetaald aan buitenlanders van wie de kinderen in hun eigen land worden opgevoed. Het ging om 60.538 kinderen. Opvallend is de forse stijging van de kinderbijslag die naar Oost-Europese landen vloeit.

Het in Polen uitgekeerde bedrag steeg tussen 2014 en 2015 van 10 miljoen naar 12,2 miljoen (+22%). Het felst was de stijging voor Roemenië: van 1,91 miljoen naar 4,6 miljoen euro (+141%).

Vlaams Belang vraagt dat de bedragen worden aangepast: "Een kind opvoeden in Roemenië kost minder dan in België." Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) zegt dat dat onmogelijk is. "We zijn gebonden aan de Europese regelgeving." (PhG)

Hoe komt het dat het kindergeld ook in het buitenland wordt uitbetaald? En krijgen Belgen in het buitenland ook kindergeld van de landen waar ze woonachtig zijn? Lees het hele verhaal in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken!
94 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Geert Heylen

  WAANZIN !!!!!! We maken als staat nog alle seconden van de dag schulden bij,en toch blijven onze wanbeleidsmensen manieren bij verzinnen om ONS geld,langs ramen en deurwn buiten te gooien en uit te delen!!!!!! Te zot om los te lopen. (bijv:150 euro kindergeld voor een Roemeen,is belachelijk veel geld in Roemenië)

 • pridolli in sumava

  Hoofddoel van iedere politieker : zoveel mogelijk stemmen halen. Alle middelen die daar kunnen toe bijdragen, worden gebruikt. Of de wetgeving positief is voor de eigen bevolking komt niet meer ter sprake.

 • Veronica Verschueren

  Ik kan je melden dat dit niet voor Belgen telt in het buitenland! Ik woon al 6 jaar niet meer in België en ik krijg geen kindergeld van België! Vlaams belang heeft een mooi punt! Is enkel voor de noet Belgen die profiteren

 • ronny verstraete

  Welkom in het land van de prutsers

 • pascal maes

  Belachelijk. Belgen woonachtig en werkend in Spanje krijgen geen kinderbed want dat bestaat er niet. Ondanks het bilateraal akkoord. Wat in andere Europese en noordafrikaanse landen gebeurt weet ik niet maar heb twijfels over het bestaan van kindergeld. Een staande ovatie voor onze politici gevraagd.