10 problemen waar studenten mee kampen

Shutterstock
Veel volwassenen noemen hun studentenjaren "de mooiste van hun leven". Of de huidige generatie dat later ook zal zeggen, is nog maar de vraag. Want tussen de vriendschappen, de boeiende colleges en de feestjes door gaan steeds meer jongeren gebukt onder kopzorgen die met hun studies te maken hebben. Deze 10 bijvoorbeeld:

Uitstelgedrag | "Ik doe het morregen"

"Straks vlieg ik er écht in. Of morgen. Of volgende week." Er is altijd wel wat leukers te doen dan dat wat je moet doen. Helaas betaal je voor al dat uitstellen vaak een hoge prijs: torenhoge stress en onhaalbare deadlines. Tip: Maak een duidelijke planning en beloon jezelf voor behaalde doelstellingen. Ook samen studeren drijft de druk én de motivatie op! 

Perfectionisme | "Goed is niet goed genoeg"
Perfectionisten leggen de lat àltijd onhaalbaar hoog: "geslaagd met 70%? Ik had 80% moeten halen." Perfectionisten willen hun omgeving en vooral zichzelf niet teleurstellen. Hallo, stress en laag zelfbeeld! Tip: Leg de lat op een realistische hoogte en onthoud dat het leerproces (echt waar) waardevoller is dan het resultaat. 

Faalangst | "Ik ga het niet kunnen..."
Faalangst en perfectionisme gaan vaak hand in hand: net wie het héél goed wil doen, is een makkelijke prooi voor allesverlammende faalangst. Gevolg? Misselijkheid, paniekaanvallen en... vluchtgedrag. Tip: Heb je goed gestudeerd? Dan kan je jezelf niets verwijten. Zelfs niet als een examen de mist ingaat. Fouten horen bij elk leerproces.  

Stress | "Ik ga dood van de zenuwen"
Met de opkomst van social media steeg ook het stressniveau bij studenten. Logisch: een goedbedoelde "zit jij al aan hoofdstuk 6" op WhatsApp of een "hoera, ik ben klaar" op Facebook zijn genoeg om in een stresskramp te schieten, toch? Tip: Vergelijk jezelf NIET met andere studenten, focus op jezelf. En het is niet omdat vriendin X al aan hoofdstuk 6 zit, dat ze er straks ook wat van bakt op het examen. 

Burn-out | "Ik kan het niet meer aan"
Een burn-out nog voor je echt gaat werken? Het is tegenwoordig geen uitzondering meer. Studenten moeten blokken, sporten, een sociaal leven onderhouden, weekendjobben,... Tot de batterij plots leeg is. Tip: Laat witruimte in je weekplanning. Vul niet elk moment van de dag in (zelfs niet met "leuke" dingen), ook al lijkt het op Instagram alsof je vrienden nooit stilzitten.

Shutterstock

Time management | "Ik geraak niet rond"
Met tijd is het net als met geld: je hebt nooit zoveel als je nodig hebt. En toch zul je het ermee moeten doen. Help?! Tip: Plan niet enkel 'in je hoofd'! Maak effectief een planning (op papier of digitaal), hou rekening met je productiefste momenten én plan ruim genoeg. Er kan altijd iets tegenvallen. Neem ook voldoende ontspanning op in je schema. 

Black-out | "Ik weet er NIETS meer van"
Om goed te presteren, heb je een gezonde dosis stress nodig. Bij een black-out gaat je stressniveau echter zo in het rood dat je brein blokkeert. Daar zit je dan, met een blad vol vragen en een hoofd waar niet één antwoord te vinden is. Tip: Probeer je hoofd uit z'n "kramp" te halen door jezelf af te leiden. Wat weet je nog wél? De kleur van de cursus? De titel van een hoofdstuk? De rest volgt vaak vanzelf. 

Concentratieproblemen | "Ik kan me niet focussen"
Een gezonde volwassene kan zich 1 à 2 uur aan een stuk concentreren. Verwijt jezelf dus niet dat je na 5 uur tussen de boeken wegdroomt. Heeft je vriend 8 uur non-stop geconcentreerd gestudeerd? Hij bluft. Geloof ons. Tip: Gun jezelf elk uur 5 minuutjes beweging... of zoek je heil in kauwgom. Het is bewezen dat de kauwbeweging de bloedtoevoer naar je hersenen (en dus ook je concentratie) verhoogt! 

Prestatiedruk | "Ik ga nooit zo goed zijn als mijn broer / vriendin /..."
Je zus studeerde cum laude af in dezelfde richting? Je beste vriend lijkt op z'n sloffen doorheen het semester te wandelen? So what?! Tip: Jezelf meten met anderen of (ingebeelde) verwachtingen proberen inlossen is verspilde energie. Dit is jouw studie, jouw parcours. Op jouw tempo en jouw manier. 

Motivatiedip
Studeren is zwaar en een motivatiedip loert altijd om de hoek. Belangrijk is om dan de oorzaak van die dip te vinden. Is het de leerstof? De prof? Of... de studierichting? Tip: Denk terug aan je einddoel én de reden waarom je deze studie koos. Blijft je dip duren? Praat dan eens met een studiebegeleider. Het is niet onmenselijk om na een tijd in te zien dat een studie je toch niet ligt. En dat praten, dàt is voor elk probleem de allerbelangrijkste tip. Pep en vrolijk elkaar op - ook op de moeilijkste momenten!

Soms slaat het leven toe. VIVAY wil u steunen in moeilijke dagen, om te beschermen wie echt telt. AG Insurance biedt sinds kort een verzekering aan die gedurende 2 jaar een vast maandelijks bedrag betaalt voor de studiekosten wanneer een ouder overlijdt.

Meer weten? Klik hier
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.