"Wij zijn slachtoffer van hysterisch oproer": slachthuisgroep Verbist schiet met scherp op Ducarme en wil alle schade verhalen

Het bedrijfsterrein van Veviba in Bastenaken.
Belga Het bedrijfsterrein van Veviba in Bastenaken.
Enkele dagen na de gerechtelijke inval bij het voedselagentschap FAVV laat slachthuisgroep Verbist zich erg scherp uit over minister van Landbouw Denis Ducarme (MR), die vandaag door de Raad van State werd teruggefloten over de sluiting van een slachthuis in Geel. De groep zegt onder andere het slachtoffer te zijn van een "hysterisch oproer".

"De wijze waarop ten aanzien van Veviba werd gehandeld en de wijze waarop de voogdijminister van het FAVV, minister Ducarme, een hysterische oproer tegen Veviba, de Groep Verbist, haar andere dochtervennootschappen en hun personeelsleden startte, is waarlijk ongezien", fulmineert de groep.

Denis Ducarme.
BELGA Denis Ducarme.

Kritiek

Groep Verbist kwam enkele maanden geleden in het oog van de storm terecht nadat vleesbedrijf Veviba in Bastenaken, waarvan het aandeelhouder is, beschuldigd werd van geknoei met etiketten en het gebruik in gehakt van materiaal dat ongeschikt is voor consumptie. 

Veviba zag haar erkenningen op 7 maart 2018 volledig ingetrokken, een week nadat het FAVV een inval uitvoerde bij het vleesbedrijf. Op 31 mei 2018 kreeg Veviba haar erkenningen om de snijactiviteiten herop te starten terug. Op 7 juni viel het gerecht echter binnen bij het FAVV, volgens sommige bronnen het gevolg van de wijze waarop het voedselagentschap in het dossier-Veviba zou hebben gehandeld. 

RV

"Valse informatie"

De Groep Verbist voelt zich na de inval bij het FAVV verplicht om te reageren op, wat ze zelf noemt, de "aanhoudende verspreiding van bewust valse informatie door bepaalde gezagsdragers", en dat "omwille van de eer van de 400 personeelsleden van de vennootschappen, de boeren die hen beleveren, hun trouwe klanten en hun kwaliteitsvolle leveranciers".

Ze hoopt dat "met de inval bij het FAVV een halt wordt toegeroepen aan het systematisch onrechtmatig handelen van sommigen". De slachthuisgroep waarschuwt er tot slot voor dat ze de schade "die sommigen bewust beoogden aan te richten", zal verhalen, "ook bij de hoogste gezagdragers". 

RV

Ducarme: "Ik ben zo voorzichtig als maar mogelijk is"

"Het schandaal is het gevolg van huiszoekingen in Bastenaken. Er loopt dus een gerechtelijk onderzoek, op instructie van het parket en onder leiding van een onderzoeksrechter, naar verdenkingen van extreem ernstige fraude. Van de tweehonderd gecontroleerde palletten waren er 138 niet conform", reageert Ducarme.

Er werden invriesdata aangetroffen op producten die verder in de tijd lagen dan het tijdstip waarop de huiszoekingen van het FAVV plaatsvonden. Ook waren er producten die sinds 2001 waren ingevroren en producten zonder etiketten. "Afval van categorie 3 (stukken vlees ongeschikt voor menselijke consumptie, nvdr) is gevonden in bakken vlees dat bestemd was voor mensen", stelt de minister, die zegt zich aan de feiten te willen houden.

"Ik ben zo voorzichtig als maar mogelijk is", zegt Ducarme. De Belgische staat heeft zich burgerlijke partij gesteld in het lopende gerechtelijk onderzoek. 

Veviba - "Als Groep Verbist geen sites wil verkopen, is heropening uitgesloten" (Jeholet)

Heropening onmogelijk? 

"Als de Groep Verbist haar sites niet wil verkopen, is het onmogelijk over te gaan tot een heropening". Dat heeft de Waalse minister van Economie Pierre-Yves Jeholet (MR) gezegd. Volgens Jeholet zal Wallonië in een "economische logica blijven handelen".

Volgens Jeholet heeft Wallonië vanaf de intrekking van de vergunning van het slachthuis van Bastenaken "een duidelijk doel nagestreefd: het vasthouden aan een economische lijn waarbij zowel de talrijke boeren, de onderaannemers als de distributeurs betrokken zijn".

De Waalse regering heeft daarom 'interim-managers' aangesteld binnen het bedrijf. Die hebben enerzijds gewerkt aan het heroveren van een erkenning en zijn anderzijds op zoek gegaan naar potentiële kopers.

Dat proces heeft een aantal offertes opgeleverd en de gesprekken met de belangrijkste actoren hadden geleid tot een globaal ontwerpakkoord dat uitzicht bood op een toekomst voor de betrokken sites. "Maar de Groep Verbist, aandeelhouder van Veviba, heeft laten verstaan dat ze - in tegenstelling tot wat was afgesproken - niet langer verschillende sites wil verkopen", aldus Jeholet.

Waalse minister van Economie Pierre-Yves Jeholet (MR)
BELGA Waalse minister van Economie Pierre-Yves Jeholet (MR)