"Vrouwen betalen bij de kapper veel meer voor een simpele snit. Dat moet veranderen"

iStock
Een vrouw uit Mechelen pikt het niet dat zij bij haar kapper voor hetzelfde kapsel veel meer moet betalen dan een man. Vrouwen betalen bij bijna alle kapperszaken meer dan mannen, soms zelfs het dubbele voor een simpele snit. Dat kan niet, vindt het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen.

De prijsverschillen tussen mannen en vrouwen bestaan al langer. Oorspronkelijk kwam dat onderscheid er omdat kappers merkten dat vrouwen meer aandacht besteedden aan hun uiterlijk. Ze gingen vaker bij de kapper en die had ook meer tijd en technische knowhow nodig voor vrouwenkapsels. “Dat zijn allemaal zaken die het prijskaartje deden stijgen, want de prestatie van de kapper is de prijs die je betaalt”, zegt Mitch Mues van de Kapperfederatie.

Tegenwoordig zijn ook mannen steeds meer met hun uiterlijk bezig. Ook zij gaan vaker naar de kapper en vragen daar geregeld naar een specialere snit. Alleen blijft het prijsverschil op basis van geslacht bestaan.

"Oneerlijke concurrentie"
Volgens de federatie van kappers is oneerlijke concurrentie daar de belangrijkste verklaring voor. Heel wat mannenkappers werken onder de prijs en daardoor voelen kappers die beide geslachten knippen zich verplicht om de prijs voor heren naar beneden te brengen.

Sommige ketens trachten een mouw te passen aan het prijsverschil. Ze werken met een gemiddelde kostprijs per minuut, dat zou volgens hen eerlijker zijn.

Maar het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen denkt daar anders over. Uit documenten die VTM NIEUWS kon inkijken, is er wel degelijk sprake van discriminatie op basis van geslacht als ze werken met zo'n gemiddelde prijs per minuut. "Het Instituut is dan ook van mening dat de verschillende tarieven voor mannen en vrouwen nog steeds in strijd zijn met de genderwet", klinkt het.
82 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Britt Corten

  Hier bij ons €32, wassen, knippen en drogen. Voor mijn vader €18 wassen, knippen en drogen....

 • Paula Desmet

  Kappers hier in Brussel 7-9€ met brushing en shampoo, 5-8€ voor mannen te scheren. Waar zit het probleem? Dat jullie liever in een fancy shop binnen wandelen?

 • Patrick Coulier

  Die prijs is gewoon evenredig met de hoeveelheid "spel" dat ge rond een knipbeurt maakt zeker?

 • Stefanie van Dijk

  Er zijn inderdaad kapsalons waar ze de hoofdprijs vragen voor een simpel knipbeurtje, maar er zijn er toch ook zat waar gewoon gekeken wordt hoeveel werk ze er effectief mee hebben en of er een lakje of een schuimpje in moet

 • Glenn Verbeeck

  Mijn blonde gaat daarvoor naar Holland omdat het daar een stuk goedkoper is heb ik gehoord.