"Vries verse vis uit supermarkt nooit in": professor voedselveiligheid leert je voeding optimaal te bewaren

Getty Images
Voor het eerst in vijf jaar zit de verkoop van diepvriesproducten weer in de lift, maar ook thuis wint het invriezen van voedingswaren aan populariteit. Professor Chemische Voedselveiligheid en -kwaliteit Bruno De Meulenaer (UGent) geeft advies wat wel/niet in de diepvries mag en hoelang vlees ingevroren mag blijven.

Dat diepvriesproducten weer volop geconsumeerd worden, zou te danken zijn aan de millennials. Volgens marktonderzoek van The Nielsen Company zouden zij meer geld uitgeven (+9%) aan diepvriesproducten dan gemiddeld, waardoor de totale verkoop het jongste jaar met 1,4 % gestegen is. De comeback is te verklaren door het feit dat bevroren voedsel handig, budgetvriendelijk, vers en gezond is, én minder afval met zich meebrengt. Bovendien beperken diepvriesproducten voedselverspilling, omdat de voeding langer bewaard en in kleinere porties geconsumeerd kan worden. Vooral dat laatste zet consumenten er weer toe aan om zelf de diepvries te vullen. Toch kan je thuis niet alles even veilig invriezen en kwaliteitsvol bewaren als in de supermarkt.

Wat mag in de diepvries?

Je hebt 18% van dit artikel gelezen




14 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Marco Maerten

    Ik koop regelmatig biozalm op vervaldatum of net voor (omwille van prijsvermindering van 40%) en vries de porties gelijk in.Bij consumptie laat ik slechts 6uur vooraf de vis in de koelkast ontdooien om hem dan te stomen.

  • De Waen Luc

    Linda Vantomme : dat klopt al lang niet meer....integendeel...Onderzoek heeft al aangetoond dat je daar net geen verse vis koopt...maar oudere brol,,en niks net van de boot,,dat is al tijdje geleden verboden

  • André Gijbels

    ik heb een vacuum toestel, al mijn vlees en vis enz, worden vacuum getrokken, en in de diepvriezer legt...er kunnen geen vrieskristallen vormen,

  • Hendrik Nillesen

    De vis in de supermarkt is al ingevroren geweest. Na ontdooit te zijn wordt het als "vers" verkocht.

  • Elle Devee

    Ik vries al jaar en dag verse vis van de supermarkt en van de markt in. Nog nooit ziek van geweest. Je moet gewoon een aantal zaken in acht nemen zoals de invriestemperatuur en een minimale tijd dat het product moet ingevroren zijn voor je het ontdooit.