"Vlaming betaalt te weinig voor fileleed en milieuvervuiling"

thinkstock
Van de schade aan het milieu, aan onze gezondheid of aan de economie die we berokkenen door ons te verplaatsen, betalen we soms amper de helft zelf. De rest van die kosten wordt gedragen door de maatschappij. Fietsers helpen de overheid dan weer te besparen, zo blijkt uit een studie van het Leuvense onafhankelijke studiebureau Transport&Mobility waarover de kranten van Mediahuis vandaag berichten.

Het rapport leert dat al zeker tot 2014 de maatschappij de rekening betaalt voor een almaar groter deel van de kosten voor milieuschade (zoals de uitstoot van broeikasgassen), de kosten voor de sociale zekerheid (die voortvloeien uit ongevallen) en het tijdverlies in files.

Vliegen
Het slechtst van al scoort vliegen. De maatschappelijke kost per persoon per 100 kilometer bedraagt 199,9 euro. Maar de passagiers wentelen 92 procent van de kosten die ze veroorzaken, vooral milieuschade, af op de overheid.

In het rapport wordt bovendien gepleit om het gebruik van diesels als bedrijfswagen zwaarder te belasten: om alle maatschappelijke kosten te dekken, zouden ze vijf keer zwaarder belast moeten worden dan vandaag.

Lichtpuntjes
Toch ziet het rapport enkele licht­puntjes. Zowel wie gebruikmaakt van een bedrijfswagen als wie privé met een benzine­- of dieselwagen rijdt, is de voor­bije jaren meer gaan bijdragen in de maatschappelijke kosten die zijn ver­plaatsingen veroorzaken. Dat geldt ook voor vrachtwagenchauffeurs, met dank aan de recente invoering van de kilome­terheffing. Voor vrachtwagens van meer dan 12 ton gaat het om een toename van 26 naar 45 procent.
23 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Rigobert Deleu

  Waarom houden studiebureau 's zich daar mee bezig en vooral wie betaalt voor al die onzin ??

 • Jos Smos

  Maar al die files, worden die niet voiral veroorzaakt door een gebrekkig beleid ? Dan is het nogal wiedes dat de overheid de rekening op zich neemt. Het zou alle kosten veroorzaakt door structurele files op zich moeten nemen. Dat zou de overheid ook aanmoedigen om oplossingen te vinden.

 • Geert Heylen

  En wie is de maatschappij !!?? Juist ja diegene die minder dan de helft van hun loon overhouden en dan van dat nettoloon nog overal taksen;belastingen;btw etc op betalen voor jullie inefficiënte obese staatsapparaten (lees:ambtenaren praatbarakken) te betalen !!! Kwakzalvers

 • Anonymous

  Schaft jullie mandaten af... het volk blijft dat niet pikken ... indexsprong .. hebben jullie politiekers wel een indexsprong gemaakt ? Ik vraag het aan sigfrid bracke.... ik ben zelfstandig maar binnen kort stop ik... geen goesting meer om die politiekers te onderhouden ... hallucinerende sommen....

 • Anonymous

  Het wordt dringend tijd dat de politiekers eens betalen... ze hebben enorme vergoedingen... betalen geen btw ..geen rsz... de kamervoorzitter 305000 euro per jaar .. vet pensioen erbij ..geen indexsprong... honderden politieke zitjes... het wordt tijd dat we in opstand komen... ik als zelfstandige wordt uitgemolken ....en ben het meer dan beu ... facebookpagina oprichten ?