"Vlaamse gemeenten verhogen belastingen niet"

THINKSTOCK
Ondanks de budgettair moeilijke tijden verhogen de Vlaamse gemeenten hun belangrijkste belastingen dit jaar niet. Dat besluit de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) uit een eigen rondvraag. Er zijn zelfs zeven gemeenten die hun belastingen verlagen.

De VVSG vroeg de Vlaamse steden en gemeenten naar hun plannen met de aanvullende personenbelasting en de opcentiemen op de onroerende voorheffing. Samen zijn die goed voor ongeveer 84 procent van de gemeentelijke belastingontvangsten.

Volgens de VVSG zagen slechts enkele van de 308 Vlaamse gemeenten zich gedwongen hun belastingen te verhogen. Het gaat om Baarle-Hertog, Haaltert, Jabbeke, Kluisbergen, Machelen, Oud-Turnhout, Kapellen en Meise. Beerse en Hamont-Achel verhogen dan weer de opcentiemen, maar verlagen de aanvullende personenbelasting. Van een verlaging van de belastingen is sprake in Arendonk, Niel, Peer, Puurs, Riemst, Willebroek en Denderleeuw.

Door de beperkte wijzigingen bedraagt de gemiddelde aanvullende personenbelasting in Vlaanderen nu 7,28 procent (tov 7,27 in 2014). De gemiddelde opcentiemen groeiden van 1.393 tot 1.397.