“Vanillevla? Steek er dan echt vanille in”

FrieslandCampina heeft de keuze: ofwel vanille toevoegen, ofwel de naam en de verpakking aanpassen.
Shutterstock FrieslandCampina heeft de keuze: ofwel vanille toevoegen, ofwel de naam en de verpakking aanpassen.
De Nederlandse zuivelfabrikant FrieslandCampina moet vanille toevoegen aan zijn vanillevla, of de naam en verpakking van het goedje aanpassen. Dat heeft de Nederlandse reclamewaakhond beslist. De consument zou op basis van de naam en de verpakking van de pudding kunnen verwachten dat er vanille in zit, maar dat is niet het geval. En dat is misleidend en in strijd met de Europese regels, oordeelt de reclamecommissie. 

Alles draait om de ‘Optimel Vanillevla' van FrieslandCampina. In de pudding zit geen vanille, maar volgens de Reclame Code Commissie is dat misleidend. De consument zou dat op basis van de naam van het goedje en andere zaken op de verpakking wel kunnen verwachten, klinkt het. Bovendien is het in strijd met de Europese regelgeving. 

De Reclame Code Commissie had eerder in eerste aanleg al geoordeeld dat de vanillevla van het merk misleidend was en bevestigt dat nu ook in beroep. De uitspraken van de Commissie zijn in principe niet bindend, maar de meeste voedingsmiddelenfabrikanten geven er doorgaans wel gehoor aan. Bovendien is de Europese regelgeving wél bindend. 

FrieslandCampina zelf beloofde eerder al de tekst op de verpakking te zullen aanpassen. De zuivelreus bekijkt ook de receptuur. “Maar vanille is een erg duur ingrediënt", zegt een woordvoerder. Volgens het bedrijf zit in 80 procent van de vanillepuddings overigens geen echte vanille.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Emi De graeve

  wordt allemaal verkocht voor 't gemak van veel werkende ouders en voedert men ook aan bejaarden enz.. Dan hebben we het tegenwoordig nog over "levenskwaliteit"...Gedurfd boerenbedrog.

 • Emile De Smedt

  Echte vanillestokjes zijn echt duur.Wie het gebruikt kan klachten krijgen door zwarte puntjes in de vla.Ook weer niet goed.Vanille smaak onder vel vormen te verkrijgen net zoals zoveel smaakmakers.Wat is nog echt.

 • DIRK VAN DESSEL

  De vermelding "met vanille smaak" zou het al kunnen omzeilen.

 • Jan Dekoninck

  Geen vanille in vanillevla , ja juist ....dit wordt echt ridicuul als je begrijpt hoeveel transvetzuren en andere rotzooi in ons eten zit ,waar we niet naar vroegen en die onze gezondheid schaden, waar geen haan naar kraait .

 • Bernadette Vette

  Aardbeienvla lijkt dan gepaster. Zitten evenveel aardbeien als vanille in!