Ga naar de mobiele website
^ Top

"Onze bouwgrond afgepakt voor een paar bomen"

Open Vld en CD&V stellen Vlaamse boskaart in vraag

Mine Dalemans
"Mensen zonder enige verwittiging hun bouwgrond afpakken omdat er een paar bomen op staan: willen we zulke drama's echt aanrichten?" Open Vld en CD&V stellen de splinternieuwe Vlaamse boskaart opnieuw in vraag. Het ­belooft weer te kletteren in de regering-Bourgeois.

"We hadden net een compromis getekend voor een stukje bouwgrond in het groen, maar nu valt die droom in duigen doordat het perceel plots als bos wordt ingekleurd. Dit kan toch niet?", zucht Bjorn Bosmans uit Lommel. "Ik heb vorig jaar een lap bouwgrond gekocht, ik beval over 3 weken en nu lig ik daar plots met een stuk bos. Wat moet ik doen?", aldus een vrouw uit Hechtel-Eksel.

Een hele dag werd onze redactie ­gisteren bestookt met getuigenissen van mensen die van hun stoel zijn gedonderd bij het bekijken van de nieuwe kaart voor 'Meest Kwetsbare Waardevolle Bossen' (MKWB), die sinds kort online staat. De kaart stamt voort uit de recente beslissing van de Vlaamse regering om 12.000 hectare ­zonevreemde bossen te ­beschermen en blijkt nu vooral in Limburg, Antwerpen en Vlaams-Brabant in te slaan als een bom.

3.000 hectare industrie-, bouw- en recreatiegrond zijn aangeduid als bosgebied, en wie daar niet mee akkoord gaat heeft 60 dagen om bezwaar aan te tekenen. "Dit zit compleet fout", zegt een groep van burgemeesters en parlementsleden van Open Vld. Hoewel hun ministers in de Vlaamse regering het decreet mee goedkeurden, trekken zij nu hun handen af van de boskaart.

Hoe kan het dat de boskaart zo vol met fouten staat dat partijgenoten hun eigen ministers afvallen? Wat kunnen de getroffenen doen en hoe reageert minister Schauvliege, onder wier bevoegdheid bosgebied valt? Lees het hele verhaal in onze Pluszone, exclusief voor abonees. Proef nu vier weken voor maar 1 euro!

"Dit is eigenlijk diefstal" | HLN Grobbendonk

Tien jaar geleden kochten ze drie mooie bouwgronden voor hun kinderen, vandaag beslist het ministerie van Om- - Grobbendonk

Meer over46 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Peter Yamaha

  De minister op overschot Schauvliege! ,maar die kost ons ook veel geld!!!!.

 • Tisomzeep

  Hopelijk groen gestemd want dit komt van groen en indien ze ooit in een regering komen wordt het nog erger

 • Jezoeje Duuminjegatbreken

  Omgekeerd bestaat ook. Ministers die ook burgemeester waren die eigenaar werden van landbouwgrond werd plots industriegrond en bouwgrond.

 • Lilianne Van Neylen

  Dit was duidelijk nog een manier om mensen te plunderen. Essers mag bomen kappen, rijken mogen hun villa's in ongerepte bossen zetten. En de middenklasse: die zullen , zoals altijd, het gelag betalen! Fraai is dat! Op wie in de toekomst nog moet gestemd worden is mij een raadsel!

 • geert noels

  Eindelijk

Meld een bug