'Meneer Jacobs van de fiscus' aan de lijn? Haak meteen in

NSZ WAARSCHUWT ONDERNEMERS VOOR OPLICHTER

anp
Een anonieme beller die zich voorstelt als 'meneer Jacobs' van de FOD Financiën probeert ondernemers op te lichten met een 'aanbod' om te adverteren. Wie weigert, krijgt te horen dat hij extra controles van de fiscus mag verwachten. Bij het NSZ liepen al een honderdtal meldingen binnen.

Al een hele week belt een opdringerige man ondernemers op via een anoniem nummer. Hij stelt zich voor als 'meneer Jacobs'. "Wilt u advertentieplaats kopen in onze tweejaarlijkse publicatie van de FOD Financiën?", klinkt het daarna. "Neen? Ik zou er toch nog maar eens over nadenken. Want anders zal de fiscus u extra komen controleren." Wie de man is, weet voorlopig niemand. Wel zeker is dat hij helemaal geen ambtenaar bij de FOD Financiën is, en dat hij er alleen op uit is om zelfstandigen op te lichten.

De fiscus benadrukt dat ze geen 'meneer Jacobs' in dienst hebben, en ook het informatieblad waarvoor de man advertenties verkoopt, bestaat niet. "Jammer genoeg stellen wij vaak vast dat onze dienst gebruikt wordt om mensen op te lichten", bevestigt Francis Adyns, woordvoerder bij FOD Financiën.

Proces-verbaal

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) kreeg de voorbije week al een honderdtal klachten, en elke dag komen er een tiental bij. "Momenteel hebben we geen weet van slachtoffers die in het smoesje gelopen zijn", aldus NSZ-voorzitster Christine Mattheeuws. Zij wil ondernemers waarschuwen voor 'meneer Jacobs' en vraagt hen om de hoorn meteen dicht te gooien als ze zo'n aanbod krijgen. "FOD Financiën en controle: twee woorden die ondernemers niet graag horen. Onder die druk is de kans groter dat ze uiteindelijk toch overstag gaan." Het NSZ verzamelt de klachten en zal een proces-verbaal overmaken aan het parket.
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lieve Janssens

  OPGELET !!!! Mr Jakobs gebruikt een nieuwe naam, nml Mr PEETERMANS, u bent gewaarschuwd :)

 • Marc Geerts

  Ja maar die andere van de belastingen zijn ook bedriegers.

 • Geert Theunynck

  gewoon aan meedoen en dan bankrekeningnummers doorgeven aan federale en klaar is Kees

 • Luk Goffin

  Welke onnozelaar koopt er nu nog advertenties via een anonieme telefoonlijn ?

 • Samuel Debuck

  Zoals julie het zelf ook doen.....wat is het verschil?