"Meer dan 80 procent handelaars wil verplichte afronding naar 0 of 5 cent"

Photo News / Raphaæl Demaret
Negenentwintig procent van de kleinhandelaars rondt het kassaticket of de prijzen in de rekken af naar 0 of 5 eurocent. Dat blijkt uit een onderzoek van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ), waaraan 657 handelaars uit verschillende sectoren deelnamen. Meer dan 83 procent van de handelaars wil de afronding naar 0 of 5 eurocent zelf verplichten.

Sinds 1 oktober 2014 mogen handelaars voor contante betalingen afronden. Wanneer de prijs eindigt op 1,2,6, of 7 eurocent wordt er naar beneden afgerond, terwijl er naar boven wordt afgerond wanneer de prijs eindigt op 3,4,8 of 9 cent. Sinds 8 januari 2016 gelden de afrondingsregels ook voor elektronische betalingen.

Uit onderzoek van NSZ blijkt dat vandaag 29 procent van de kleinhandelaars die afrondingsregels toepast. Dat is meer dan een jaar geleden, toen 19 procent afrondde.

Poll

Wil jij een verplichte afronding naar naar 0 of 5 cent?

 • ja 55%
 • neen 41%
 • geen mening 4%

Voordelen

Meer dan 83 procent van de kleinhandelaars blijkt voor de verplichte afronding op het kassaticket. Dat heeft een dubbel voordeel, zegt NSZ: geen discussies meer met consumenten aan de kassa en minder rompslomp en kosten bij het ontvangen en teruggeven van de rosse munten van 1 en 2 eurocent. "Ook voor de Belgische staat zou zo'n verplichting goed uitkomen. Het slaan van die allerkleinste munten kost immers een pak miljoenen."

De organisatie gaat de bevindingen voorleggen aan federaal minister van Economie Kris Peeters (CD&V) en federaal minister van Zelfstandigen en Kmo's Denis Ducarme (MR).

Photo News71 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Alfons Verbist

  Men zal allicht dan ook de prijzen van de producten/artikelen in die mate aanpassen, dat ze altijd naar boven kunnen afronden.

 • frieda schaut

  alsof het leven nog niet duur genoeg is!! neem bij elke betaling maar 1 centje, dan kom je op jaarbasis al snel op een behoorlijk bedrag dat de consument verliest! de prijzen afronden naar beneden zou een oplossing zijn, maar ja bij ons kan dit niet hé

 • Tim Peeters

  Juist Willy voelen. Als cash geld verdwijnt is dit zeer slecht . Dan hebben de banken totale macht.

 • Vermeiren Frans

  Afronden maar enkel naar beneden.

 • willy goelen

  Gezien onze netto lonen lager liggen dan in Nederland en Lux en FR en D willen 100 % van de consumenten dat de prijzen van producten aangepast worden in lijn van deze landen ;