Exclusief voor abonnees

"Klanten verdienen waar voor hun geld": bij 1 op 5 voorverpakte producten zit minder dan etiket belooft

thinkstock
Bij 1 op 5 controles is het gewicht van voorverpakte producten niet hetzelfde als op de verpakking staat aangegeven. Veelal gaat het om een verkeerd afgestelde vulmachine in het productieproces, en is er geen kwaad opzet in het spel. «Toch moeten de controles opgevoerd worden», vindt Kamerlid Leen Dierick (CD&V). "De consument moet waar voor zijn geld krijgen."

Op de doos cornflakes staat dat er 450 gram ontbijtgranen moet inzitten. In het blik moet er 400 gram tomatenblokjes zitten, volgens het etiket. De fles limonade moet 1,5 liter bevatten. Maar is dat altijd zo? Blijkbaar niet, volgens de cijfers die Kamerlid Leen Dierick (CD&V) opvroeg bij minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V). De Metrologische Dienst van de FOD Economie stelde vast dat er de afgelopen vijf jaar bij gemiddeld 16 % van de controles inbreuken werden vastgesteld - 438 op een totaal van 2.694 controles. "We merken trouwens dat het opvoeren van de controles dit jaar gewoon leidt tot meer inbreuken: voor 2017 waren er in de eerste zes maanden al 160 inbreuken op 714 controles. Dat doet vermoeden dat dit een wijdverspreid probleem is", zegt Leen Dierick. 

Voor de periode juli tot december plant de Economische Inspectie nog eens 500 controles, laat minister Kris Peeters weten. Die controles worden georganiseerd op basis van een risico-analyse, meer dan door oplettende mensen die hun inkopen thuis wegen. De eerste zes maanden van dit jaar kwamen er bij de Economische Inspectie amper 2 klachten van burgers toe. "Het vaststellen van een hoeveelheidstekort is goed voor 95% van de inbreuken. 5% heeft betrekking op de aanduiding van de hoeveelheid", aldus minister Peeters. 

Waarschuwing of pv

Zo bleek na onderzoek van Test-Aankoop al dat sommige producenten van voorverpakte pralines de verpakking mee wegen, en dat mag niet. Ook ging er wat mis met voorverpakte zalm in een supermarkt die maar 84 gram in plaats van de beloofde 100 gram woog. Test-Aankoop stelde ook vast dat een steak van 200 gram gemiddeld 4% lichter woog dan wat werd aangerekend, met uitschieters tot 11%. Hetzelfde verhaal bij grijze garnalen, waar bij één handelaar de niet al te wakkere klant het sjieke terracotta potje waar de garnalen werden in geleverd kochten aan dezelfde prijs als de garnalen.

Bedrijven die in de fout gaan, mogen zich aan een waarschuwing of een pv verwachten. In 2013 schreef de Economische Inspectie 35 pv's uit wegens een verschil tussen het gewicht op de verpakking en de werkelijke hoeveel van het product. In 2016 waren dat er al 40, en in het eerste semester van 2017 zelfs al 47. "Dankzij alerte consumenten kan de Economische Inspectie gericht controleren of de werkelijke inhoud van een verpakking overeenstemt met wat beloofd wordt. Maar we mogen dat niet van iedereen verwachten", zegt Dierick. «Wat we wel mogen verwachten, is dat de consument niet misleid of bedrogen wordt door hem niet genoeg waar voor zijn geld te geven. De controles moeten dus zeker opgevoerd worden."

Aantal controles en inbreuken:

2012: 675 controles, 94 inbreuken

2013: 395 controles, 38 inbreuken

2014: 371 controles, 62 inbreuken

2015: 706 controles, 123 inbreuken

2016: 547 controles, 121 inbreuken

2017: 714 controles, 160 inbreuken (*)

(*) januari tot en met juni 2017
13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • josh four

  Tja mochten we met zijn allen wat meer naar de buurtslager/groentewinkel/.... gaan en minder voorverpakte rommel kopen zou het 1. goed zijn voor de natuur omdat we minder plastic verbruiken, 2. goed voor de lokale economie en 3. goed voor onze portemonnee omdat we betalen voor wat we krijgen en ons niet in de zak laten zetten door grote multinationals... (of toch minder)

 • Stef luyten

  Dit is van alle tijden. Ze kunnen niet snel genoeg rijk zijn. Onopzettelijkheid heeft hier geen plaats. Bewust en te weinig controle stimuleert dit gedrag

 • Werner Houthoofd

  werner Houthoofd bij iedere verpakking mag er een kleine afwijking zijn , een klein voorbeeldje een pakje koffie van 250gr mag bv minimum 246 gr wegen , de weegschaal wordt afgesteld op 247gr , in het slechtste geval krijg je 246gr eens rekenen als dat gedaan wordt op 10000 pakjes . 4gram x 10000 is 40 kilo zuivere winst

 • jean moureau

  Koop gewoon de merken niet meer die dit de consument lappen!!!

 • Lia Schuijt

  Weegschaaltje mee naar de winkel