"Huidig kadastraal inkomen is totaal onrealistisch"

Het kadastraal inkomen dat de waarde van woningen in ons land weergeeft, is totaal niet meer aangepast aan de realiteit. Dat meldt de VRT. Het KI is al sinds 1975 niet meer aangepast in ons land.

Het kadastraal inkomen of het KI is het bedrag dat u netto zou overhouden als u uw woning een jaar lang zou verhuren. Op basis van dat bedrag wordt de onroerende voorheffing berekend die u jaarlijks moet betalen.

Maar het systeem is verouderd en niet meer aangepast aan de tijd, zegt fiscaal expert Michel Maus bij de VRT. Er zijn voorbeelden van statige herenhuizen in een chique omgeving met een laag kadastraal inkomen van bijvoorbeeld 450 euro, tegenover appartementen in verloederde buurten met een KI van 1.300 euro. Volgens Maus is een doorsnee KI van 1.000 tot 1.100 euro ook veel te laag: "Als je er moet van uitgaan dat dat de huurwaarde is voor 1 jaar, dan is dat totaal onrealistisch."

De oorzaak? Het KI is sinds 1975 al niet meer aangepast, terwijl dat wel om de 10 jaar zou moeten gebeuren. "Het gevolg is dat we vandaag met een erg sterke onderschatting zitten van de kadastrale inkomens", zegt Maus. "Dat heeft natuurlijk positieve gevolgen voor de mensen die belasting moeten betalen, want daarmee gaat men ook de belasting op die huurwaarden onderschatten. Maar het is slecht nieuws voor de overheid die op die manier een pak belastinggeld aan zijn neus ziet voorbijgaan."

Dat de overheid zegt dat het onbegonnen werk is om het KI om de tien jaar aan te passen, is volgens Maus enkel een "politieke dooddoener".

Fiscaal expert Michel Maus.
BELGA Fiscaal expert Michel Maus.Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels