"Gratis computerspelletjes" toch geldverslindend

Heel wat computerspelletjes die in eerste instantie gratis zijn, zetten kinderen toch aan om veel geld te spenderen. Dat zeggen ouders en specialisten. Het populaire spel FortNite bijvoorbeeld. Gratis te downloaden, maar kinderen spenderen tientallen euro’s aan pakjes en dansjes voor de personages, zonder dat die er voor zorgen dat je het spel beter kan spelen.

Zomervakantie. Dat is spelletjes spelen met vrienden. FortNite bijvoorbeeld, waarbij je op een eiland gedropt wordt en als laatste moet blijven leven. Een populair spel dat gratis te downloaden is. Al kan het je ook veel geld kosten.

Extraatjes

Want alle extraatjes in het spel, zoals pakjes of skins, wapens, of zelfs dansbewegingen, moet je wél betalen. Die dingen maken het spel niet beter, je hebt ze eigenlijk ook niet nodig. Maar voor kinderen zijn ze heel aanlokkelijk, want als hun vriendjes ze hebben, willen ze ze ook.

Experts vinden dit systeem van betalen misleidend. En ook de ouders zijn niet te spreken over de extra kosten. Het liefst van al zouden de ouders willen dat de bijkomende kosten verboden worden.

Tips

Experte Elke Boudry raadt ouders aan heel goede afspraken met hun kinderen te maken. "Kijk welke spelletjes ze spelen en of die betalend zijn of niet. Maak afspraken met je kinderen of ze er geld mogen aan uitgeven, en hoeveel. Bijvoorbeeld één keer per maand of een bepaald bedrag", zegt ze. 

VTM Nieuws20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Maximus Royalstar

  Ik snap het niet.Als je online wil betalen zonder veel gedoe moet je een credit card aan uw account koppelen.Waarom zou je dat doen als je weet dat uw kinderen er ook gebruik van maken?Ik koppel nooit een credit card aan mijn account en betaal op de PS4 alleen met bankkaart waarvoor je codes moet gebruiken.Zoals altijd zijn er voldoende opties voorzien,maar de ouders die verantwoordelijk zijn,maken er gewoon geen gebruik van.

 • Waut Verbinnen

  'verboden worden' ahja want als gij ne auto wint is het o'derhoud ook gratis voor de rest van uw leven? IETS moet server kosten en werkvolk betalen he ...

 • Muu Muufley

  Hier is een zot idee, maak het zo dat betalingsopties niet onthouden worden op het toestel zodanig dat je nooit zomaar iets kan kopen. Al dat gezever over "afspraken" maken en erop hopen dat er geluisterd wordt. Ontneem gewoon de optie van betalen.

 • Ronny Martin

  "kinderen" van alle leeftijden

 • Gilles Standaert

  Een paar ouders kunnen geen neen zeggen tegen hun kind, de oplossing volgens hen is dan, maar het verbieden van betaal content. Zulke ouders eerder verbieden van kinderen te hebben.