Ga naar de mobiele website
^ Top

"Energie kan 115 euro per jaar goedkoper"

Thinkstock
Voor een gemiddeld gezin kan de energiefactuur 115 euro per jaar lager. Dat heeft N-VA-energiespecialist Andries Gryffroy becijferd. "Haal alle verborgen taksen uit de factuur en maak daar één heffing van", zo pleit hij. "Dan bespaar je al 21% btw."

De energierekening blijft maar toenemen. Nochtans is daar relatief eenvoudig wat aan te doen, zegt N-VA-parlementslid Gryffroy. Hij heeft een plan klaar dat een gezin met een gemiddeld stroomverbruik voor elektriciteit en aardgas 115 euro per jaar kan besparen.

Een van de maatregelen is opvallend genoeg: een nieuwe heffing. "Haal alle verborgen taksen uit de energiefactuur en beschouw die als één heffing", oppert Gryffroy. "In je energiefactuur betaal je op die kost nog 21% btw, bij een heffing valt die weg." Volgens de N-VA'er is zo'n heffing ook bij de regeringsonderhandelingen afgesproken.

Daarnaast willen de Vlaamsnationalisten van netbeheerders Infrax en Eandis één bedrijf maken. Dat moet toelaten om in heel wat ondersteunende diensten te knippen. "Dan heb je bijvoorbeeld geen twee boekhoudkundige diensten nodig. Zo kan je in totaal zeker 150 miljoen euro besparen. Bovendien zijn er door de leeftijdspiramide binnen die bedrijven de komende vijf à tien jaar veel natuurlijke afvloeiingen", aldus Gryffroy. Een fusie zou dus makkelijk te realiseren zijn.

Lees het hele verhaal in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken voor maar 1 euro!

Meer over39 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Anonymous

  Nog eens een commissie oprichten , met veel postjespakkers van familie en vrienden en tot het besluit komen dat het nog vvvvvvvvveeeeeeeeeel duuuuuurder zal zijn

 • wim rooyakkers

  Het kan veel goedkoper,maar zolang er in België weinig spelers op de markt zijn,zullen nog een hele poos te veel betalen ,voorbeeld in Nederland ,internet ,telefoon,en tv,onder de 30 euro per maand.waarom hier dubbel zo duur?.

 • Frans Taeldeman

  Haha..stand-upcomedian eerste klasse. Waar is nva toch mee bezig.....

 • D G

  Haha wat een specialist! Vul een gat met het zand uit een nieuw gat... zo zien we het al heel deze legislatuur, een belastingverlaging die gepaard gaat met een verhoging - die men vergeet te noemen... koopkracht is waar het om draait, en de combinatie inflatie en netto belastingverhogingen heeft die al heel zwaar aangetast voor de werkende mensen...

 • Anonymous

  Wie gelooft dat nu, alle partijen zijn reeds in verkiezingsmodus en dus ongeloofwaardig

Gesponsord

Meld een bug