Exclusief voor abonnees

“De bewaarruimte moet zo donker mogelijk zijn”: Sepideh legt uit hoe je thuis wijn opbergt

Bart Leye / Getty Images
“Niet iedereen die wijnkoopjes doet, heeft natuurlijk thuis een wijnkelder of klimaatkast,” weet onze huissommelier Sepideh Sedaghatnia. Gelukkig kan je ook dan je wijn bewaren in bijna ideale omstandigheden. Sepideh geeft enkele richtlijnen die je op weg helpen als thuissommelier.

Donker

“Wijn is ultragevoelig voor (zon)licht. De invloed van het licht zal na verloop van tijd ongewilde smaakreacties veroorzaken in de fles. Vandaar dat de bewaarruimte – op een lichtpeertje na – zo donker mogelijk moet zijn én dat de de meeste (bewaar)wijnen sowieso al in een donkergekleurde fles zitten.”

Hoe lager de temperatuur, hoe geleidelijker en kwalitatiever de wijn zal evolueren

Constante temperatuur

“Geen nood als de temperatuur van de bewaarruimte licht schommelt, zolang die maar tussen 10 à 14°C blijft – zowel in de zomer als de winter. Hoe lager de temperatuur, hoe geleidelijker en kwalitatiever de wijn zal evolueren. Terwijl extreem hoge temperaturen tijdens de zomermaanden (zeker boven de 25°C) gegarandeerd voor kwaliteitsverlies zullen zorgen. Door de hitte zal de wijn immers uitzetten en mogelijk de kurk een stukje uit de fles duwen of zelfs langs die kurk naar buiten stromen. Bij het afkoelen zal de kurk dan weer inkrimpen waardoor er een hoeveelheid lucht de fles binnendringt en de wijn sneller zal oxideren.”

Vochtig

“Een vochtige ruimte is in het voordeel van de houten en dus ‘levende’ kurk. In een droge ruimte zal een kurk onvermijdelijk uitdrogen en zuurstof de fles laten binnendringen waardoor je wijn verandert in azijn. De ideale vochtigheidsgraad voor een bewaarruimte varieert ruim van 55% tot zelfs 90%, al is dat laatste nefast voor de toonbare staat van de etiketten.”

De ideale bewaarruimte is vrij van producten met sterke geuren als ajuin, knoflook en kaas

Ventilatie

“Zeker in vochtige ruimtes moet voldoende lucht kunnen circuleren. Zoniet kan schimmelvorming optreden die de kurk en uiteindelijk ook de wijn zelf aantast.”

Zonder geurtjes

“De ideale bewaarruimte is vrij van producten met sterke geuren als ajuin, knoflook en kaas. Die geuren kunnen de smaak op langere termijn beïnvloeden.”

Geen trillingen

“Luide geluiden en trillingen zorgen ervoor dat de wijn niet kan rusten en ‘vaste’ bestanddelen constant door de wijn zwemmen. Hoe minder trillingen, hoe minder risico op kwaliteitsverlies van de wijn. Maar onthou vooral dat 80 à 90% van alle wijnen – én al zeker die uit de supermarkt – niet bedoeld zijn om jarenlang te bewaren, maar wel om snel van te genieten.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Sangiovese druiven
Shutterstock Sangiovese druiven

Druif van de dag: Sangiovese
• Rood
• Typisch voor o.a. Toscane (It)
• Vooral krachtig en karaktervol, met wereldberoemde wijnen als Vino Nobile di Montepulciano en Brunello di Montalcino
• Aroma’s: o.a. bramen, kersen, pruimen, viooltjes

Uit het woordenboek van de sommelier: Glycerol
Naast water en alcohol een derde belangrijk bestanddeel van wijn, toont zich via de tranen op de glasrand.

Ga de uitdaging zelf aan! Maak een foto waarin jij bewijst dat je aan de slag gaat met de tips van Sepideh en stuur hem door via het Sommelier-platform.

Met de HLN Zomer Challenges maken we van België deze zomer het beste vakantieland ter wereld. De grootste namen en experts dagen je uit, jij kiest zelf aan hoeveel en welke challenges je deelneemt. Wij bundelen alle artikels, uitdagingen en foto’s van ‘Sommelier in 3 weken’ in dit dossier.

Bekijk hier Sepidehs food & wine-boek in de HLN Shop.

Lees ook:

Onze sommelier proeft 13 roséwijnen en verklapt haar favorieten: “Mediterraanse aroma’s voor 7 euro per fles” (+)

Sommelier Sepideh proeft 7 rockwijnen: “Wijn van The Rolling Stones is seks in de fles” (+)

Huissommelier Sepideh proeft 20 schuimwijnen: voor amper 8 euro heb je al een topfles in huis (+)

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.