'Brave spaarder' is in tien jaar 15% armer geworden

Shutterstock

Wie de voorbije jaren zijn spaargeld netjes op een spaarrekening heeft gezet en het niet heeft gespreid over beleggingen, heeft zijn centen fors in waarde zien dalen. In tien jaar tijd is de waarde ervan met ruim 15% gedaald, zo berekende het magazine 'De Belegger'. "De meeste Belgen beseffen te weinig dat hun slapend geld elke dag minder waard wordt", zegt onafhankelijk financieel analist Gert Bakelants.

Het probleem is dat de banken na de financiële crisis stelselmatig de rente op het spaarboekje hebben verlaagd, meestal tot een wettelijk minimum van 0,01%. Tegelijk is de inflatie de laatste jaren weer aan een opmars bezig, waardoor je voor je spaargeld elk jaar minder kan kopen. "Dat moet tot nadenken stemmen, want het zal de komende jaren niet verbeteren", benadrukt Bakelants.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.148 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Erik Henderickx

  Ik vraag mij af wie dat geld in zijn zakken heeft gestoken: KBC 2 miljard winst op 30/09/2018? Nadenkertje! Ik haal mijn geld af.

 • Eric De landtsheer

  Klopt niet, sparen doet men in brokken en stukken, wie 10 jaar geleden begonnen is heeft dat maandelijks of jaarlijks opgebouwd, dus ook deze maand of verleden maand of jaar bijgespaard. Het startkapitaal van 10 jaar geleden is mss 15% minder waard, maar niet alles daartussen en zeker niet laatste bedrag. Die boerenfilosofie gaat niet op.

 • WALTER WIELANDT

  een vb,,,voor de euro 18 bfr nu +- 3 euro +- 120 bfr.en zo is dat bij alles,,maar de lonen dat is wat anders !!! en beleggen = aan misschien alles kwijt !Het spaargeld op de boekjes steekt de regering en de banken hun ogen uit en dat zouden ze graag hebben de hufters !!!!

 • Cor Dierckx

  Aandelen brengen op (voor de rijken) gegarandeerd dat ze met uw geld weg zijn als gewone sterveling.

 • bart vansteenkiste

  15% hum hum , dan gaan we nog niet spreken van wat een mens nodig heeft in een maand om rond te komen , eten , voeding algemeen , bezinne , 15% armer , ik zou het anders formuleren , sinds de invoering van de euro is alles 50% geduurd en reken het maar eens uit voor de invoering of juist de euro hing een mens voor zelfde zijn kar gaan vullen in den aldi met 50 euro nu heb je 100 euro nodig voor zelfde dus dat is 50% duurder